Trads: Ydmyg Løkke er i fuld kontrol

KLUMME: Lars Løkke Rasmussen har leveret et stykke imponerende håndværk de seneste døgn, og Danmarks nye statsminister er i fuld kontrol, skriver David Trads. 

Signalet fra vores nye statsminister er slet, slet ikke til at tage fejl af:

Situationen er svær, meget svær; den kræver en erfaren mand i spidsen; en, som kan lytte, tage bestik og konkludere; og, nå ja, den mand: Det er mig!

Lars Løkke Rasmussen er ydmyg, fordi valgets tale ikke just gav ham et folkeligt mandat. Det skal han nu forsøge at erobre. Statsministeren er imidlertid ikke ydmyget, for han har ærligt talt leveret et stykke imponerende håndværk de forløbne døgn. Han er i fuld kontrol.

Tag bare lanceringen af hans regering i løbet af søndagen:

Ikke et navn på en ny minister slap ud, inden han cool lancerede sin nye regering på Facebook klokken 8.15.

Ingen nostalgisk udnævnelse af sin tro væbner, Peter Christensen, der formentlig var tiltænkt finansministerposten, men som røg ud af Folketinget. Tværtimod respekt for vælgerne – og plads til partiets stærke mand Claus Hjort Frederiksen på den mest centrale post.

Ingen kritik af SR-regering
Ikke et ord lækket om regeringsgrundlaget, før Lars Løkke Rasmussen offentliggjorde det, få minutter før sit pressemøde klokken 12.02.

Ingen problemer med at anerkende, at han får svært ved at få politik igennem som smal regering. Væk med løfter, som ingen gang har på jorden. Ind med realistiske pejlemærker om lidt mindre skat og stat, hårdere kurs mod udlændinge, mere fokus på hele landet.

Ikke en eneste lillebitte kritik af den afgående SR-regering, som han tværtimod anerkendte for at have bragt Danmark på sporet.

Ingen billige point. Det er klogt, fordi han åbenlyst får behov for at søge samarbejde med Socialdemokraterne og Radikale, hvis han vil klare sig på lidt længere sigt. Det er et nøgleord for Løkke at søge brede løsninger, kan man høre. Det er også en nødvendighed.

Ikke et eneste forsøg på at løbe fra de næsten-løfter, han har givet til sit parlamentariske grundlag i blå blok.

Ingen ubehag ved at anerkende, at nulvækst er opgivet, at topskat nu er på bordet, og at hans regering nu er den mest EU-nølende nogensinde. Læg dertil stolthed over de områder, der er enighed om – mindre ulands-hjælp, lavere ydelse til flygtninge, indførsel af kontanthjælpsloft.

Serve-retten er tilbage hos Løkke
Det var en alvorlig, sammenbidt, seriøs, træt og meget lidt smilende Lars Løkke Rasmussen, som fremlagde sit regeringsgrundlag, men der var alligevel den styrke i budskaberne og den kompetence i argumentationen, som vi kender fra ham, når han er bedst:

"Jeg er fuldt bevidst om, at vi er en mindretalsregering … Vi skal lytte til vores parlamentariske grundlag … Vi skal række ud mod hele Folketinget … Vi skal være en åben regering, der hører på alle … Vi får ikke alt gennemført, i hvert fald ikke så hurtigt, som hvis vi havde 90 mandater … Vi kommer til at bevæge os i den rigtige retning."

Statsministeren har nu fået den 'serve-ret' tilbage, som han har talt om de forløbne knap fire år – og det er selvindlysende, at han agter at udnytte den til det yderste med en stribe konkrete og visionære projekter, som signalerer action:

Næste uge er der lovforslag, som skal gøre det mindre attraktivt at søge asyl. Efter sommeren følger en finanslov med besparelser på ulands-bistand og introduktion af kontanthjælpsloft. Inden jul skal vi til folkeafstemning om retsforbeholdet. I foråret kommer en ny skattereform.

Løkkes strategi for at vinde den folkelige opbakning tilbage, som på sigt kan give ham moralsk styrke, er så selvindlysende, at den burde bøjes i neon:

Det kan godt være, det her er svært, men jeg tør tage ansvaret, når de andre tøver – og jeg er simpelthen den bedste til at styre det her land lige nu, fordi jeg er kompetent, handlekraftig og kan få ting til at ske.

David Trads skriver klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Man må aldrig undervurdere Løkke Trads: Man må aldrig undervurdere Løkke Næste artikel Cordua om ny regering: Løkke, del og hersk Cordua om ny regering: Løkke, del og hersk