Vælgerne fastholder støtte til ny patentdomstol

MÅLING: En lille måned inden folkeafstemningen bakker et klart flertal af vælgerne fortsat op om dansk deltagelse i den europæiske patentdomstol. Der er dog stadig 21 procent af vælgerne, som ikke har taget stilling.

Meget tyder på et klart "ja" til den europæiske patentdomstol, når de danske vælgere skal til folkeafstemning 25. maj. Det viser en ny meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk.

Ifølge målingen vil 54 procent af danskerne stemme ja, mens 25 procent vil stemme nej. Der er dog stadig 21 procent af vælgerne, som endnu ikke ved, hvad de vil stemme.

Sammenligner man målingen med de seneste måneder, er der faktisk ikke sket de store udsving. Da A&B Analyse lavede en tilsvarende måling i januar, var der også dengang 54 procent, som ville stemme ja. Nej-siden havde dog dengang kun tilslutning fra 20 procent, mens 26 procent af stemmerne ikke vidste, hvad de ville stemme.

Vanskeligt at mobilisere modstand
Umiddebart giver det dog god mening, at der ikke har været de store forskydninger, vurderer Altinget.dks politiske kommentator Erik Holstein.

"Valgkampen omkring patentdomstolen er ikke rigtig gået i gang endnu, så det er meget logisk, at tallene ikke har rykket sig de sidste måneder. Det er meget muligt, at afstanden mellem ja og nej indsnævres lidt inden folkeafstemningen, men jeg har ikke fantasi til at forestille mig, det ender med et nej," siger Erik Holstein.

Han forventer ikke, spørgsmålet om patenter for alvor vil kunne mobilisere den store modstand blandt vælgerne.

"Patentdomstolen er en meget teknisk diskussion, der ikke for alvor berøres af den stigende EU-skepsis. Men det er heldigt for tilhængerne af en patentdomstol, at der samtidig holdes valg til Europa-Parlamentet - for så har de utilfredse vælgere mulighed for at protestere ved at give en stemme til Dansk Folkeparti eller Folkebevægelsen mod EU. Havde der ikke være EP-valg, havde man derimod kun haft mulighed for at stemme nej til patentdomstolen, hvis man ville markere sin skepsis over for EU," siger Erik Holstein.

Stort flertal for i Folketinget
Formelt var det først efter en afstemning i Folketinget i tirsdags, at det blev officielt, at danskerne skal tage stilling til deltagelsen i en europæisk patentdomstol. Lovforslaget om tilslutningen til patentdomstolen blev stemt igennem med et klart flertal i Folketinget - men ikke med de tilstrækkelige 5/6 af folketingspolitikerne, som det kræver, når Danmark afgiver suverænitet.

Antallet af stemmer for forslaget kom op på 90, mens 21 stemte nej i Folketinget.

Onsdag afholdte Folketingets Europaudvalg så en offentlig høring om den fælles patentdomstol, hvor eksperter og politikere debatterede konsekvenserne af dansk deltagelse. Du kan se hele høringen ved at følge linket i linkboksen.

Folkeafstemningen om dansk deltagelse i den europæiske patentdomstol finder sted søndag den 25. maj - samme dag som der er valg til Europa-Parlamentet.

<iframe height=371 width=450 src="//docs.google.com/spreadsheets/d/1Vk5vbYKYMt1DvNq3e-FrOWxuyPDSPTSMsRDn_ynz1R0/gviz/chartiframe?oid=31351953" seamless frameborder=0 scrolling=no></iframe>

Forrige artikel DF kræver mere dansk musik på DR DF kræver mere dansk musik på DR Næste artikel Milliard på vej til bedre kollektiv trafik Milliard på vej til bedre kollektiv trafik