LA mest utilfreds med Danmarks EU-politik

OPGØRELSE: Liberal Alliance har overtaget Enhedslistens rolle som det parti, der oftest stemmer imod Danmarks EU-politik. Vi har fået en skarpere EU-profil, siger Liberal Alliance. Enhedslisten mener stadig, at det er det mest EU-kritiske parti.

Når Danmarks EU-politik fastsættes i Europaudvalget, så er Liberal Alliance det mest kritiske parti. Det viser en opgørelse over tilslutningen af forhandlingsmandaterne givet i Europaudvalget det seneste år.

Dermed overtager Liberal Alliance rollen fra Enhedslisten som det mest kritiske parti i Europaudvalget. Ser man på partiernes mandatafgivning de seneste fire år, er retningen klar: Enhedslisten stemmer væsentligt mere for den førte EU-politik end tidligere, mens Liberal Alliance oftere stemmer imod.

Det giver god mening, for Liberal Alliance har fået en mere skarp EU-profil, siger partiets EU-ordfører Mette Bock:

"Vi er et ungt parti, og vi er blevet mere klar over, hvad vi synes, EU skal fokusere på. Derfor er det også blevet mere klart, hvor det er, vi skal forholde os kritisk," siger Mette Bock og fortsætter:

"Vi har et ønske om en helt anden udvikling i EU end den, som vi ofte bliver præsenteret for i Europaudvalget. Vores afsæt er, at EU skal besinde sig på det oprindelige grundlag om at skabe fred, frihed og frihandel. Alt det som ligger uden for, det mener vi, at EU skal afholde sig fra at beskæftige sig med."

EL: Stadig mest kritisk
Selvom Liberal Alliance oftere er imod EU-politikken, så mener Enhedslisten ikke, at det skyldes, partiet er blevet mindre EU-kritisk.

"Enhedslisten er stadig det eneste EU-modstanderparti i Folketinget," siger EU-ordfører Nikolaj Villumsen (EL).

Hvordan kan det så være, Liberal Alliance oftere stemmer imod den førte EU-politik?

"Noget af baggrunden hænger sammen med, at vi har hjulpet regeringen i kampen for en mere grøn politik i EU. På klimaområdet har EU allerede fået magt, så der støtter vi op om at trække i en mere grøn retning."

Enhedslisten spillede også en afgørende rolle for at sikre regeringen et mandat til forhandlingerne om EU's tobaksdirektiv. Det giver også god mening, for partiet "vægter det enormt højt at sætte en stopper for tobaksindustrien," fortæller Nikolaj Villumsen.

Hvordan hænger det sammen med at være EU-modstander?

"Hvis nogen tror, at Enhedslisten stemmer imod alt, bare fordi det kommer fra EU, så tager de fejl. Enhedslisten har et princip om, at beslutninger bedst træffes i Folketinget, og derfor stemmer vi imod at give mere magt til EU. Men hvis magten allerede er afgivet, så stemmer vi for den mindste forbedring - for eksempel for en mere grøn politik," siger Nikolaj Villumsen.

Fald i mandaterne
Selvom flere partier har en kritisk tilgang til EU, så er der ofte bred enighed i Folketinget om Danmarks europapolitik: Hvert tredje mandat, som afgives var ingen af de otte partier repræsenteret i Europaudvalget imod.

Opgørelsen over mandaterne i Europaudvalget viser desuden, at regeringspartierne får klart mest opbakning af Venstre og Konservative i EU-politikken. Dansk Folkepartis opbakning er desuden steget en lille smule.

Ser man på antallet af mandater, der bliver givet i Europaudvalget, er der sket et ret stort fald i forhold til folketingsåret 2011-12. Fra 92 til 75 mandater. Folketingsåret 2011-12 var dog et særligt år: I efteråret kom den nye regering til, og i foråret var der EU-formandskab.

Forrige artikel Løkke dumpes som statsministerkandidat Løkke dumpes som statsministerkandidat Næste artikel Kjærsgaard: Jelved er anonym og blodfattig som kulturminister Kjærsgaard: Jelved er anonym og blodfattig som kulturminister