Løkke dumpes som statsministerkandidat

MENINGSMÅLING: 40 procent af Dansk Folkepartis vælgere mener, at Løkke er diskvalificeret til at indtage Statsministeriet som følge af GGGI-sagen. Det samme mener et snævert flertal af vælgerne som helhed.

Efter GGGI-sagen er Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen ikke længere egnet som statsminister. Det mener et relativt flertal på 48 procent af vælgerne, mens 45,8 procent ikke tillægger sagen en sådan vægt. Det er de barske kendsgerninger for Løkke, der må se i øjnene, at selv en del borgerlige vælgere nu vender ham ryggen.

Tallene fremgår af en A&B-måling foretaget for Altinget.dk. Svarpersonerne blev spurgt om, hvorvidt GGGI-sagen "har en så alvorlig karakter, at den gør Lars Løkke Rasmussen uegnet til på ny at blive statsminister".

Blå skepsis
Selvom der stadig er et stort blåt flertal i samtlige meningsmålinger, er så mange blå vælgere kritiske over for Løkke, at flertallet tipper, når der på denne måde spørges til Venstre-lederens person: Mere end hver femte blå vælger kasserer blå bloks eneste statsministerkandidat.

Løkke kan ganske vist mønstre opbakning fra Venstres egne vælgere, men Dansk Folkepartis vælgere er delt i to næsten lige store blokke: 51 procent mener ikke, at GGGI-sagen er så alvorlig, at den bør forhindre Løkke i at blive statsminister igen. Men 40 procent af DF-vælgerne vil ikke vide af den mand, partiet arbejder på at gøre til statsminister.         

"Jeg kan sagtens forstå, at der er stor utilfredshed. Det er både dumt og ærgerligt, at Løkke brugte så meget på flyrejser. Og det gør det jo ikke bedre, når det efterfølgende viser sig, at der var ting, der ikke helt holdt i hans redegørelse," siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Men trods de nedadvendte tommelfingre i næsten halvdelen af DF's vælgerkorps er partiets ledelse ikke på vej til at trække støtten til Løkke:

"Det rokker denne sag ikke ved. Løkke er stadig vores statsministerkandidat. Og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at noget kan ændre på det op til næste valg," siger Skaarup.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, hæfter sig ved, at Løkke stadig er den blå fløjs ubestridte statsministerkandidat:

"Der er jo markant opbakning til Lars Løkke Rasmussen som statsminister fra partilederne fra de andre blå partier. Det ville være underligt, hvis sagen ikke påvirkede vælgerne, men Løkke har beklaget sagen, og det er en undskyldning, jeg håber, man tager til sig," siger Trane Nørby.

Forvaltning af skattekroner
Mindre overraskende er det, at venstrefløjens vælgere entydigt mener, at GGGI-sagen har diskvalificeret Løkke. Blandt Socialdemokraterne er det 84 procent, og det kommer ikke bag på partiets "Løkke-ordfører", Pernille Rosenkrantz-Theil. 

"At the end of the day er det op til vælgerne at beslutte, hvem der skal være statsminister, men jeg forstår godt, at folk reagerer så skarpt på den sag," siger Rosenkrantz-Theil og fortsætter:

"Der er ikke tale om en fnidret personsag med en ægtefælle, der har rod i økonomien eller lignende. GGGI-sagen handler om, hvordan man forvalter sit politiske mandat. Hvordan man forvalter de skattekroner, der er i ens varetægt. Det er decideret den politiske metier, vi taler om her. Derfor er det naturligt, at så mange ser alvorligt på den sag."   

Venstres politiske ordfører vælger at gå til modangreb:
"Pernille Rosenkrantz-Theil har excelleret i at lukke folk ind i Folketinget, der kastede med maling mod den daværende statsminister, ligesom hun selv har kastet høns ud over folketingssalen. Hun burde sætte et spejl op for sig selv i stedet for at sætte standarder for andre," siger Ellen Trane Nørby og tilføjer.

"Jeg henholder mig til, at både statsministeren og udviklingsministeren har udtalt, at de har fuld tillid til Lars Løkke Rasmussen."

Meningsmålingen er foretaget fra 31/10 til 5/11.Perioden indeholder således tal fra både før og efter, Løkke-sagen tog sin seneste drejning med oplysninger om, at han alligevel fik udbetalt diæter i 2012.

Forrige artikel Holger K. Nielsen får ny særlig rådgiver Holger K. Nielsen får ny særlig rådgiver Næste artikel LA mest utilfreds med Danmarks EU-politik LA mest utilfreds med Danmarks EU-politik