Enhedslisten er mest EU-kritisk

MANDATER: Enhedslisten er det mest EU-kritiske parti i Folketinget. Venstre stemmer helt ligesom regeringen i EU-spørgsmål, mens SF for første gang i historien tilslutter sig alt, der skal igennem Europaudvalget.

Når Danmarks EU-politik afgøres i Europaudvalget, er Enhedslisten det suverænt mest skeptiske parti. Det viser en opgørelse over tilslutningen af forhandlingsmandater i Europaudvalget de seneste tre år.

Opgørelsen viser, at selvom Enhedslisten er det parti, som oftest er modstander af EU-politikken, så stemmer partiet alligevel for den førte politik halvdelen af tiden.

Helt konkret har Enhedslisten 47 gange ud af 92 forslag bakket op om EU-linjen i det seneste folketingsår. Og det gør partiet mere skeptisk end Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der har givet deres mandat til den førte EU-politik i henholdsvis 64 og 70 procent af tiden.

V støtter regeringen
Regeringspartierne stemmer altid 100 procent igennem, da det jo er de partier, der fremsætter og forhandler sig til forhandlingsmandatet, der tages med til EU-Rådsmøderne. Det er derfor ikke overraskende, at SF - selvom det er for første gang i historien - tilslutter sig alt, der kommer igennem Europaudvalget.

Ser man på de seneste tre folketingssamlinger, er det dog tydeligt, at SF har bevæget sig mod deres nuværende EU-position: I folketingsåret 2009-10 bakkede SF op om 89 procent af mandaterne, mens det steg til 91 procent i 2010-11-samlingen.

Venstre har til gengæld fastholdt 100 procent opbakning til den førte politik, selvom partiet ikke længere sidder i regering. Konservative har tilnærmelsesvist fulgt Venstre og har kun stemt imod et forhandlingsmandat en gang i løbet af det seneste år.

Boom af mandater
Ser man på antallet af mandater, der bliver givet i Europaudvalget er der stor forskel mellem årene. I 2009-10 blev der afgivet 68 forhandlingsmandater i udvalget, mens der var et mindre fald i 2010-11 til 57 mandater.

I det seneste folketingsår - det første med den nye regering og med EU-formandskabet i foråret - er antallet af afgivne mandater i Europaudvalget dog steget markant til 92. Det vil sige, at EU-politikerne i Folketinget i det seneste folketingsår har afgivet 61 procent flere mandater end i 2009-10.

Forrige artikel Hvad nu hvis valget står lige? Hvad nu hvis valget står lige? Næste artikel Vender kvinderne Obama ryggen? Vender kvinderne Obama ryggen?