Søvndal-peptalk uden selvkritik

SF-LANDSMØDE: SF-formandens tale til landsmødet opregnede som ventet alle SF's resultater, men gled let hen over partiets drastiske tilbagegang og de mange politiske mål, der aldrig blev nået.

SF-formand Villy Søvndal valgte den offensive stil i sin mest afgørende tale som partiformand, da han sent fredag eftermiddag konfronterede sit bagland ved åbningen af partiets landsmøde i Kolding.

Der blev buldret på tromme for SF's resultater i det sidste halve år, resultater som Villy Søvndal mente, at partifæller og medier i alt for ringe grad har fået øjnene op for:

"Regeringen er gået i gang med en oprydningsopgave af historiske dimensioner. Det bliver ikke let, men det er virkeligheden, venner. Desto mere stolte kan vi være over de resultater, regeringen har opnået på kun et halvt år," sagde Søvndal og opremsede derefter hele 27 punkter, som regeringen har nået gennem det sidste halve år.

Det var alt fra hardcore økonomiske politikområder som kickstart af økonomien, oprettelsen af 10.000 nye praktikpladser, flere penge til unge på erhvervsuddannelserne og skarpere skattekontrol af multinationale firmaer over mere kulturradikale områder som genindførelse af gruppeeksamen og vielse af homoseksuelle i kirken til decideret grønne områder som naturplaner til bevarelse af skove og moser og samarbejde med Kina om vandteknologi.

Dermed fik SF-formanden dækket samtlige tendenser i SF af - og peget på indfriede mål for såvel SF's arbejderfløj, det gamle SF-classic og den grønne fløj.

Let henover valgnederlag
Til gengæld var der meget lidt om de mange vigtige politiske mål, SF har måttet opgive. Søvndal nævnte i en parentes millionærskatten, der ikke blev til noget. Men den manglende bankskat, den skrottede Tobin-skat, den op til 40 procent billigere kollektive trafik inden jul, den skrottede betalingsring, EU's stramme finanspagt og opgivelsen af 30 minutters ventetid på skadestue og en række andre sundhedsløfter blev ikke nævnt med et ord i formandens tale.

Tabet af en tredjedel af stemmerne og den ringe udførte valgkamp blev ikke underkastet selvkritik, men dog berørt på følgende måde:

"Vi fik et rimeligt valg, men vi gik tilbage. Og tilbagegangen er fortsat efter valget, og nogen vil spørge sig selv, om det var det hele værd?"

Et attitudeproblem
Det var det i det høj grad, lod SF-formanden forstå, der igen gjorde alt for at få sine partifæller til at se situationen i mere lyse farver:

"Hvis vi vælger at fokusere på de 5 procent, vi ikke nåede i mål med, bliver dét historien. Og ingen hører nogensinde om de 95 procent gode ting, vi rent faktisk fik."

Ifølge Søvndal er der altså et attitudeproblem blandt partifællerne snarere end et realpolitisk problem med manglende politisk indflydelse. Selvom formanden ikke fra talerstolen brugte ordet "brokkerøve" om partifællerne, var det tydeligt, at han fortsat mener, at alt for mange partifæller har et for sort syn på partiets situation.

I forhold til de sidste ugers ophedede diskussion om SF, hvorvidt SF skal være et arbejderparti eller et folkeparti, søgte Søvndal at bygge bro over de dybe grøfter. Her lykkedes det SF-formanden at få formuleret en linje, som det overvejende flertal i partiet vil kunne samles om.

Arbejderparti eller folkeparti
Søvndal betegnede - igen - spørgsmålet om arbejderparti kontra folkeparti som en "stråmandsdiskussion" på baggrund af modsætninger, der ikke er reelle:

"Vores parti har altid været lige åbent for arbejdere og akademikere - og alle os andre, der ikke passer ind i de to kasser," sagde Søvndal og fortsatte:

"Betyder det så, at vi arbejder lige hårdt for at fremme alle samfundslags interesser? Nej, vores kræfter bruger vi til gavn for lønmodtagere og de små i samfundet."

Slut med kritik
Søvndal sluttede talen med indtrængende opfordring til partifællerne om at stå sammen:

"Man kan altid komme i BT, hvis man kritiserer andre SF'ere. Man skal bare huske, det bliver aldrig en åben og fair debat - for der er kun plads til dem, der kritiserer. De andre - oftest det store flertal - får ikke chancen, for der bliver kun plads til dem, der kritiserer."

"Efterlader det os stærkere? Gør det det nemmere at få vores politik realiseret? Nej. Det er nu, vi bliver testet. Er vi stærke nok til at klare mosten - eller bøjer vi af for blæsten og kryber tilbage i den trygge ansvarsløse hængekøje?"

Og for at ingen skulle være i tvivl om konklusionen, tilføjede Ville Søvndal:

"Jeg synes, vi fra dette landsmøde skal se hinanden i øjnene og give hinanden håndslag på, at nu står vi sammen."

SF-formandens blev modtaget med demonstrative klapsalver, men der var ingen elementer, der pegede i retning af, at Søvndal havde taget noget af baglandets kritik til sig. Der var intet i talen, der tydede på, at Søvndal er villig til at korrigere linjen og imødekomme ønsket om en skarpere SF-profil.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdHZ2ZmFsTVBFYjlOcWRfcFZEa0xSdEE&transpose=0&headers=1&range=A2%3AC10&gid=0&pub=1","options":{"series":{"0":{"errorBars":{"errorType":"none"},"color":"#ea9999","pointSize":0},"1":{"color":"#cc0000"}},"curveType":"","animation":{"duration":500},"width":450,"vAxis":{"format":""},"lineWidth":2,"logScale":false,"hAxis":{"formatOptions":{"scaleFactor":null},"slantedTextAngle":60,"slantedText":true,"format":"","gridlines":{"count":"8"}},"vAxes":[{"title":null,"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"title":"","booleanRole":"certainty","height":371,"interpolateNulls":true,"domainAxis":{"direction":1},"legend":"bottom","useFirstColumnAsDomain":true},"state":{},"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>    

Her ses udviklingen i SF's antal af partimedlemmer fra 2005. 

 

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdFp6Q1piRDNGRldVdTI3dVRNc2NwMGc&transpose=0&headers=1&range=B1%3AC12&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"formatOptions":{"scaleFactor":null},"minValue":5,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":5,"max":14},"gridlines":{"count":"7"},"maxValue":14},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"series":{"0":{"color":"#cc0000"}},"useFormatFromData":true,"booleanRole":"certainty","curveType":"","height":371,"animation":{"duration":500},"legend":"none","width":450,"lineWidth":2,"hAxis":{"slantedTextAngle":30,"slantedText":true,"textStyle":{"color":"#222","fontSize":"10"}}},"state":{},"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>    

Her ses SF's vælgertilslutning ved Folketingsvalgene siden 1990. Derudover ses Søren Risbjerg Thomsens snit af meningsmålinger for de måneder, hvor SF har foretaget et formandsskift samt det seneste for marts 2012. Holger K. Nielsen kom til som formand i april 1991, og Villy Søvndal kom til som formand i april 2005 to måneder efter valget.

,

Forrige artikel Altinget.dk nomineret til Bording-pris Næste artikel Vælgerne: SF skal være et arbejderparti Vælgerne: SF skal være et arbejderparti