SF-ledelsen ønsker mere union

EU: SF-toppen vil fjerne al EU-skepsis i partiets principprogram og ønsker i stedet, at SF skal bakke op om yderligere unionsudvikling. Skærpelsen kan møde kraftig modstand fra baglandet på weekendens landsmøde.

SF-toppen vil have, partiet skal bakke op om yderligere unionsudvikling. Sådan lyder vurderingen fra to SF-kendere, der har nærlæst SF-landsledelsens udkast til et nyt principprogram for partiet, som skal vedtages på weekendens landsmøde.

I udkastet til principprogrammet, hvor EU-afsnittet kun fylder godt tre linjer, står der, at SF støtter videreudvikling af det politiske og økonomiske samarbejde i EU.

"Når man skriver videreudvikle, så er det et ja til en videreudvikling af EU som union. Så de er jo blevet mere unionister. Det er trods alt en skærpelse i forhold til, hvad SF har stået for tidligere," siger Hans Mortensen, der er politisk journalist på Weekendavisen og for nyligt har skrevet bogen "Den røde tråd" om SF's historie.

Ud med EU-skepsis
SF har en afgørende rolle i EU-spørgsmål i dansk politik og tilløbet til helhjertet ja-parti har også været undervejs længe. Allerede i starten af 1990'erne tog partiet de første opgør om sin EU-retning, og det sidste store opgør blev taget, da partiet holdt en urafstemning omkring den såkaldte Forfatningstraktat i 2003. Den afstemning vandt EU-tilhængerne, men partiet har alligevel siden defineret sig som "kritiske" EU-tilhængere.

Det kritiske er dog helt udeblevet i det tre linjer lange afsnit om EU i udspillet fra partitoppen.

"Der er ikke antydning af EU-skepsis i det nye partiprogram. Nærhedsprincippet er helt forsvundet. Problemer med demokratisk underskud, bureaukrati og pamperi nævnes ikke med et ord," siger Altingets politiske analytiker Erik Holstein, der har et indgående kendskab til SF.

Ureflekteret tilslutning
Erik Holstein påpeger, at det ikke kun er problemer med EU, som er undladt. SF'ere i baglandet kunne sagtens også have forventet, at partiledelsen havde formuleret noget om, hvad SF så positivt kan bruge EU til.

"Man kunne have forventet passager om samling af grønne og venstreorienterede kræfter på europæisk plan, der skal arbejde for et mere socialt retfærdig og grønt Europa. I det lys virker principprogrammet som en meget mekanisk og ureflekteret EU-tilslutning," siger Erik Holstein.

Skeptisk bagland
Når SF'erne i weekenden skal samles og blive enige om partiets principprogram, er der dog lagt op til en større uenighed om formuleringerne omkring EU. For mens partitoppen er enige om at støtte og videreudvikle EU, så er der også et skeptisk bagland.

Inden landsmødet er der kommet 10 ændringsforslag til partitoppens udkast, og af dem fremgår det, at en stor gruppe i baglandet er mere kritiske. SF i Middelfart, Gentofte, Randers, Horsens, Bornholm og Valby har nemlig alle sammen ønsket at få med, at SF er imod en føderal europæisk statsdannelse.

"Selvom der har været en meget lang proces, så er den klassiske EU-modstand stadig udbredt i store dele af partiet. Det er også kommet frem de gange, hvor man har haft diskussionerne," siger Hans Mortensen.

Op til landsmødet har der været en del tumult omkring valget af partiets nye næstformand, men det vil ikke være overraskende, hvis SF'erne endnu engang skal diskutere EU.

"Der er mange ting, SF'erne skal skændes om ved det her landsmøde, men når man nu har gang i festen, kan EU godt blive en del af den," siger Hans Mortensen.

Forrige artikel Her er regeringens Irak-undersøgelse Næste artikel Massiv støtte til reform af førtidspension og fleksjob Massiv støtte til reform af førtidspension og fleksjob