Vælgerne: SF skal være et arbejderparti

MENINGSMÅLING: Et flertal af vælgerene ønsker, at SF i højere grad end i dag skal være et parti, der varetager faglærte og ufaglærte arbejderes interesser. Tal fra valget i 2011 viser samtidig, at SF har svært ved at tiltrække arbejdervælgere.

Ideen om, at SF primært skal henvende sig til faglærte og ufaglærte arbejdere, får opbakning fra et klart flertal af vælgerne. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk.

Målingen viser, at små 53 procent af vælgerne mener, SF i højere grad skal være et parti, der primært tager udgangspunkt i faglærte og ufaglærte arbejderes interesser. Modsat er kun 23 procent uenige i, at SF skal være et mere klassisk arbejderparti.

Blandt SF's egne vælgere støtter 55 procent idéen om, at SF i højere grad bliver et arbejderparti, 30 procent er imod. Undertallene for SF's vælgere er statistisk usikre, fordi SF's vælgerkorps efterhånden er ret begrænset. Men flertallet er dog så klart, at der ikke kan være tvivl om tendensen.

Få arbejdervælgere
Og der er åbenlyst plads til forbedringer. Tal, som Altinget.dk er kommet i besiddelse af, viser, at ved valget i september 2011 var det kun 21,4 procent med en grundskolebaggrund, der stemte SF, mens gruppen udgjorde 26,2 procent i befolkningen som sådan. Blandt vælgere med erhvervsfaglig baggrund stod det endnu værre til: Herfra stemte kun 25,9 procent på SF, mens gruppen udgjorde 37,4 procent af befolkningen.

Til gengæld havde SF langt større opbakning fra vælgere med videregående uddannelser, end man kunne forvente ud fra gruppens andel af befolkningen.

Skurvogenes interesser
Diskussionen om arbejderparti eller folkeparti eksploderede for et par uger siden, da det blev kendt i en større offentlighed, at næstformandskandidat Mattias Tesfaye ønskede at gøre SF til et parti, der skal varetage "skurvognenes" interesser.

Tesfaye ønskede fredag ikke at kommentere meningsmålingen. Det vil SF's politiske ordfører Jesper Petersen derimod godt. Han mener, at diskussionen om arbejderparti frem for folkeparti er lidt kunstig, men målingen gør alligevel indtryk.

"Den viser, at vi kan være bedre til at henvende os til almindelige lønmodtagere. Vi ved også fra vælgerundersøgelser, at det er der rum til - og det ser jeg gerne, at vi gør noget ved," siger Jesper Petersen.

Skaffer nye arbejdspladser
Næstformandskandidat Meta Fuglsang mener, at SF allerede i dag er et parti for almindelige lønmodtagere:

"Vi repræsenterer dem på bedste vis, når vi er med til at skaffe praktikpladser og laver en kickstart af økonomien, der skaffer en masse nye arbejdspladser."

Fuglsang erkender dog, at SF har et problem med at tiltrække faglærte og ufaglærte arbejdere:

"Der er andre ting end fordelingspolitik i spil her. Selvom vi repræsenterer almindelige lønmodtagere i fordelingspolitikken, kan de jo godt være uenige med os i værdipolitikken."

Meget klar tendens
Undersøgelsen fra A&B Analyse viser, at der blandt vælgere fra Enhedslisten, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er et stort flertal, der mener, at SF i højere grad bør være et arbejderparti. De Radikales vælgere skiller sig ud som den eneste vælgergruppe, der er uenige.

En Ritzau-rundspørge viste torsdag, at et flertal af SF's lokalformænd har en anden holdning end vælgerne. Et klart flertal blandt lokalformændene er imod, at partiet i højere grad end i dag henvender sig mere til landets arbejdere.

,

Forrige artikel Søvndal-peptalk uden selvkritik Søvndal-peptalk uden selvkritik Næste artikel SF's ledelse fik flertal i magtfuldt udvalg SF's ledelse fik flertal i magtfuldt udvalg