Ekspert: Fedmeoperationer er ingen hastesag

FEDME: En patientforenings påstand om, at det handler om liv og død i forhold til at få nye takster for fedmeoperationer, er overdrevet, siger lægefaglig ekspert på området.

Forsinkelser af femeoperationer er en katastrofe for de overvægtige. Det er et spørgsmål om liv og død, har advarslen lydt fra formanden for patientforeningen for de fedmeopererede, GB-Foreningen (Gastric Bypass Banding) i både aviser, radio og tv.

Udtalelserne er sket i forbindelse med sammenbruddet af forhandlingerne mellem privathospitalerne og regionerne om nye takster for blandt andet fedmeoperationer, der næsten kun bliver foretaget på privathospitalerne.

Striden om taksternes størrelse skal være ved en voldgift, hvilket kan tage en måneds tid.

Syge overvægtige kan ikke reddes
Lægeligt er der dog ingen problemer i, at patienternes proces frem mod at blive opereret bliver forsinket, fastslår formanden for Dansk Gastroenterologisk Selskab, professor og ph.d Peter Bytzer.

Selskabet står for at samle og formidle den seneste viden om gastroenterologi, herunder fedmekirurgi og at rådgive myndighederne.

"Der er ingen medicinsk begrundelse for, at de skal opereres det ene kvartal frem for det andet, eller det ene år frem for det andet. Det er jeg nødt til at sige," siger Peter Bytzer.

"Hvis patienterne dør under ventetiden, så vil de typisk ikke være kandidater til en operation, fordi de er for svage. Er det overvægt, de dør af, så vil operationen typisk ikke kunne have hjulpet dem, fordi det så ofte er skader på kredsløbet, overvægtige dør af. Den slags skader kan ikke rulles tilbage med en fedmeoperation," siger Peter Bytzer. Han understreger, at han anser fedmeoperationer for gavnlige for mange af de danskere, der i dag bliver opereret.

Formand: Det er livsfarligt
Formand for GP-Foreningen Mona Larsen mener ikke, hun har overdrevet sine advarsler. Hun vælger at sammenligne situationen med, hvis privathospitalerne ikke eksisterede.

"Hvis man skal vente tre til fire år, som man skulle, hvis man kun havde de offentlige sygehuse, så er det et spørgsmål om liv eller død. Nogle af patienterne er jo oppe at veje omkring 200 kilo, det er altså livsfarligt," siger Mona Larsen.

Peter Bytzer advarer dog mod at tro, at en forsinkelse af vedtagelsen af taksterne på måske et par måneder, fordi de skal fastsættes i en voldgift, er en fare for patienternes sundhed. Problemet overvægt er nemlig kommet langt langsommere.

"Det har taget de fleste patienter 20, 30, 40 år at blive så overvægtige, så jeg mener ikke der er noget medicinsk på spil i forhold til den ventetid, der kan komme," siger Peter Bytzer.

Forrige artikel Troels Lund vil have mere fokus på skovene Troels Lund vil have mere fokus på skovene Næste artikel Lobbyister bør vide mere om EU