Troels Lund vil have mere fokus på skovene

BIODIVERSITET: Miljøministeren vil have mere fokus på skovpolitikken, sagde han til samråd om biodiversitets-rapport. Oppositionen og Naturfredningsforeningen efterlyser målrettet plan for biodiversitet.

Der skal mere politisk fokus på skovenes rolle. Det sagde miljøminister Troels Lund Poulsen (V) onsdag på et samråd i Folketingets Miljøudvalg om biodiversitet.

En stor del af de udrydningstruede arter på den danske rødliste lever i skovene, og derfor har oppositionen efterlyst nye tiltag for at fremme biodiversiteten i skovene. På samrådet sagde miljøministeren, at han er tæt på at have nedsat sit skovpolitiske udvalg.

"Jeg nedsætter det udvalg, fordi vi har brug for et kritisk eftersyn af dansk skovpolitik. Og jeg vil ikke udelukke, at der skal gøres mere i forhold til de danske skove," sagde ministeren og fortsatte:
"Skovpolitik har fyldt for lidt for os politikere på Christiansborg."

Netop skovpolitikken har ellers været omdrejningspunktet for den såkaldte skov-sag, der i løbet af 2009 gav anledning til flere samråd og en del mediedebat, men på onsdagens samråd forklarede ministeren, at fokus nu skal flyttes fra enkeltsager til en diskussion om principperne for skovpolitikken.

Ministerens melding bliver positivt modtaget af SF's miljøordfører, Ida Auken.
"Det overrasker mig positivt, at ministeren har set problemerne med den måde, vi driver skove på i dag, hvor man ikke tager nok hensyn til biodiversiteten. Nu skal vi holde ministeren fast," sagde hun efter samrådet.

I Danmarks Naturfredningsforening understreger naturpolitisk medarbejder Nora Skjernaa Hansen, at det haster med at få nedsat skov-udvalget.

"Og så må udvalgsarbejdet ikke blive en syltekrukke. Vi ved jo allerede godt, hvad der skal til for at hjælpe biodiversiteten i skovene, så man kan sagtens sætte forsøg i gang, mens udvalget arbejder," siger hun og påpeger, at der også er akut behov for at få genetableret støtteordningerne til de private skovejeres naturarbejde.

Ny konklusion 
Onsdagens samråd handlede om den 4. landerapport om biodiversitet, som er Danmarks indberetning til FN om, hvordan biodiversiteten har det. Rapporten blev indsendt næsten et år for sent, og i det første udkast til rapporten hed det i konklusionen, at biodiversiteten i Danmark var "under pres" selv om DMU i sit oplæg til rapporten havde anvendt den mere alvorlige formulering "i tilbagegang". Forsinkelsen og den ændrede konklusion mødte voldsom kritik fra flere grønne organisationer, der kaldte rapporten for et skønmaleri.

Efter høringsprocessen besluttede ministeriet at ændre konklusionen tilbage, således at det nu fremgår, at biodiversiteten går tilbage. Den beslutning får miljøministeren ros for.

"Det er en sejr, at regeringen erkender, at det går tilbage for biodiversiteten på trods af det forpligtende mål om at standse tilbagegangen. For at kunne handle, skal man være enige om udgangspunktet, så det er vigtigt, at alle erkender, at det går tilbage. Nu kan vi så diskutere, hvad vi gør for at vende tilbagegangen," siger Nora Skjernaa Hansen.

Konkrete mål 
På samrådet understregede miljøministeren, at regeringen har taget en lang række initiativer, som efter hans overbevisning vil standse tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed. Han fremhævede Grøn Vækst, nationalparkerne, handlingsplanen mod invasive arter, naturgenopretning og den naturnære skovdrift i statsskovene.

I midten af marts skal EU's miljøministre diskutere den fremtidige indsats for biodiversitet. Troels Lund Poulsen forklarede, at den danske linje endnu ikke er lagt, men at han lægger vægt på, at indsatsen bliver operationel.

"Det er helt afgørende, at vi får nogle delmål, som er tydelige og målbare, så man ikke bare skyder det hele til 2020, for det er ikke godt nok," sagde han på samrådet.

Den strategi mener Danmarks Naturfredningsforening, at ministeren passende kunne overføre til den danske indsats.

"Vi skal have et konkret miljømålssytem, som er opdelt i delmål og delt ud på lokale mål, så alle helt ude i den enkelte kommunerne ved, hvilken indsats der skal laves for biodiversiteten. Det har man i Sverige," siger Nora Skjernaa Hansen, som efterlyser en målrettet dansk plan for biodiversitet.

"Ministeren fortæller ikke, hvad han konkret vil gøre. Hen henviser til vand- og naturplanerne, men planerne dækker kun en lille del af landet, og der går flere år, før de virker i praksis. Der mangler et hovedfokus på biodiversitet," siger hun.

Samme holdning har Ida Auken.
"Der mangler i den grad en handlingsplan, der er målrettet biodiversiteten. I Grøn Vækst er biodiversitet højest en afledt effekt, og jeg er meget i tvivl om, hvorvidt det vil hjælpe biodiversiteten overhovedet."

Forrige artikel Bemærkning til forsvarets indkøb af større materiel Bemærkning til forsvarets indkøb af større materiel Næste artikel Ekspert: Fedmeoperationer er ingen hastesag Ekspert: Fedmeoperationer er ingen hastesag