Indlandsisens istab bør give anledning til bekymring

Der er god grund til bekymring over udviklingen og tilstanden i Arktis, da regionen i fremtiden vil spille en større rolle for det globale havniveau, skriver Sebastian Mernild.

Vi ved, at klimaet er under forandring! Klodens gennemsnitstemperatur er siden 1850 steget godt 1,2 grader celsius. Og cirka fire gange så hurtigt er middeltemperaturen steget i Arktis – sammenlignet med klodens middeltemperatur.

Vurderinger fra FN’s klimapanel (IPCC) lyder, at mange af de forandringer, der forårsages af drivhusgasudledninger frem til i dag og i fremtiden, er irreversible i århundreder, op til årtusinder. Det gælder særligt forandringer i havene, iskapperne og det globale havniveau.

Vi står med en række udfordringer som samfund. Udfordringer, der udspringer af forandringerne i Arktis på grund af det varmere klima på de højeste nordlige breddegrader.De ændrede klimatiske forhold sætter sit spor i Arktis, som er det sted på kloden, hvor nogle af de største temperaturstigninger ses. Gletschere beliggende i Arktis, inklusive Indlandsisen i Grønland, formindskes i areal og volumen, hvorved øgede mængder af ferskvand tilføres oceanet.

Login