Professor: Afsmeltning af havis kan have fatale konsekvenser for det globale klima

Hvis havisen i Arktis bliver endnu mindre, kan vi risikere, at havcirkulationen og dermed Golfstrømmen svækkes, hvilket vil have nær katastrofale konsekvenser for det globale klima, skriver Marit-Solveig Seidenkrantz, der er professor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet.

Når talen falder på Arktis, får vi ofte associationer til uberørt natur, store vidder og bjergtagende skønhed. Vi kender dog også alle til den smeltende havis, og de fleste har hørt, at klimaforandringerne i Arktis sker endnu hurtigere end i resten af verden.

Med isbjørnene som eksempel, er vi også blevet klar over, at økosystemerne i Arktis er pressede. På denne måde påvirkes Arktis i særlig grad af vores industrialiserede levevis og de klimaforandringer, de medfører.

Arktis er hjem for mange mennesker og danner livsgrundlaget for endnu flere, så klimaforandringer i Arktis påvirker mange mennesker direkte. Både opvarmningen af luften og vandet, havisens forsvinden samt gletsjerafsmeltning påvirker økosystemerne.

Login