Unge valfarter til a-kasserne

A-KASSER: De seneste år har a-kasserne oplevet en enorm stigning i antallet af unge medlemmer. Men mange af de nye medlemmer betaler ikke kontingent, og samtidig falder antallet af betalende medlemmer.

Flere unge melder sig ind i en a-kasse. På to år har a-kasserne fået 30.000 flere medlemmer under 24 år og 13.000 flere medlemmer mellem 25-29 år, viser beregninger fra Pensionsstyrelsen. Akademikerområdet har oplevet den største tilgang af medlemmer under 24 år med en stigning på 576 procent, men FTF-området, LO-området og a-kasserne uden for hovedorganisationerne har også oplevet en markant tilgang.

Den store stigning kommer, efter det i 2009 blev muligt for unge under uddannelse at blive optaget i en a-kasse uden at betale kontingent. Langt hovedparten af de nye medlemmer er således fritaget for at betale kontingent til arbejdsløshedsforsikringen. Ved at melde sig ind i en a-kasse under uddannelsen undgår de unge den normale karensperiode for nyuddannede, som betyder, at de først opnår ret til dagpenge en måned efter endt uddannelse.

Tilbagegang
Mens de ikke-betalende unge strømmer til a-kasserne, så falder antallet af betalende medlemmer. Så selv om a-kassernes medlemstal er steget de senere år, så er der i dag færre medlemmer, der betaler kontingent, end tidligere.

Login