Radikale: Sæt kommuner og regioner fri til at løse velfærdskrisen

Der er brug for at tænke nyt, hvis vi skal løse velfærdskrisen. At sætte kommuner og regioner mere fri til at håndtere manglen på medarbejdere, er det vigtigste, vi kan gøre for at sikre vores velfærdssamfund, skriver repræsentanter fra Radikale Venstre.

Vi hører dagligt nødråbet fra sygeplejersker, pædagoger, lærere og social- og sundhedsassistenter. Det går for hurtigt på arbejdet. Der er ikke ressourcer nok, og det betyder mangel på tid til at løse opgaven ordentligt og mulighed for nærvær med borgerne.

Arbejdspresset går ud over dem, som har mest brug for det. Børn, der mistrives. Ensomme ældre. Syge mennesker, der venter på behandling i årevis.

Fremover ser det ikke lysere ud. I 2030 kommer der til at mangle over 13.000 pædagoger, 13.000 lærere, 8000 sygeplejersker og 600 socialrådgivere. Det viser en analyse, som blev lavet for Danske Professionshøjskoler i 2021. Samtidig vil der i 2030 være næsten 150.000 flere personer over 80 år, som kræver mere praktisk hjælp, personlig pleje og sundhedsydelser.

Login