Offentlig lønstrid havner i regeringsgrundlaget, men det er alt på denne side af OK23

Den offentlige lønstrid kommer med i regeringsgrundlaget, men der kommer ikke til at ske mere i forhold til de offentlige lønninger på denne side af de private OK-forhandlinger, skriver Svend Bie.

Mens Christiansborg-politikerne overvejer, hvordan problemet med den offentlige løndannelse skal skrives ind i et regeringsgrundlag, har FH og DA indgået aftale om de private overenskomstforhandlinger, der slår fast, at det er det private arbejdsmarked, der svinger taktstokken, når det gælder lønudviklingen i Danmark.

Aftalen er indgået for to uger siden, men så længe regeringsforhandlingerne lægger Christiansborg-retorik ud over alt, er der ikke rum til at påbegynde den nødvendige offentlige samtale om, hvad de private overenskomster skal gå ud på, så aftalen har ligget i skuffen – indtil nu.

Det er helt efter bogen, at FH og DA indgår en rammeaftale som led i de private overenskomstforhandlinger, der blandt andet skal sikre, at overenskomstparterne ikke behøver at opsige overenskomsterne allerede i starten af december. Men det er første gang, at parterne skriver ind i denne aftale, at "det er overenskomstparterne på det private arbejdsmarked, der udstikker rammerne for en ansvarlig balance mellem lønudvikling og fleksibilitet".

Login