Lobbyisme: Erhvervstoppen konkurrerer, fagbevægelsen ruster op

INDFLYDELSE: DI og Dansk Erhverv fører an i erhvervsorganisationernes kamp om interesser og medlemmer. Tilsammen giver erhvervslivet fagbevægelsen baghjul, men arbejderbevægelsen ruster op, vurderer public affairs-direktør.

I toppen af indflydelsessfæren blandt de politisk aktive organisationer i Danmark, er det erhvervsrepræsentanter og faglige organisationer, der dominerer. Og blandt dem er det erhvervslivet, der har de største lobby-muskler.

Det viser en nærmere granskning, som Altinget har foretaget af de 20 organisationer, der i et forskningsprojekt fra 2014 viste sig som de mest aktive deltagere i den politiske interessekamp (se oversigt nedenfor). Projektet bygger på data for, hvor mange kontakter den enkelte organisation har haft med medier, forvaltning og folketing på nogle afgrænsede felter.

Ser man på disse adgangspunkter, har erhvervsorganisationerne i toppen af listen haft 228 flere end de faglige organisationer i den undersøgte periode. Den forskel svarer omtrent til alle LO's kontaktpunkter alene.

Login