Gryende optimisme i ny overenskomst

OK2014: Efter flere år med rekordlave lønstigninger kan 500.000 lønmodtagere i den private sektor igen se frem til stigninger i reallønnen. Der er gryende optimisme, og både arbejdsgivere og lønmodtagere kan være tilfredse, siger forsker.

Dermed faldt de sidste knaster på plads i forårets overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked, der regulerer løn og arbejdsforhold for over 500.000 lønmodtagere.

Efter flere år med rekordlave lønstigninger og ligefrem nedgang i købekraften, så er der igen udsigt til stigninger i reallønnen. Mindstebetalingen i de forskellige overenskomster stiger med 4,95 kr. i timen over de næste tre år. Dertil kommer lønstigninger på 0,3 procent årligt på den såkaldte frit-valgskonto.

Gryende optimisme
"Fagbevægelsen har taget bestik af, at arbejdsløsheden er nedadgående, og at ordrebøgerne ser bedre ud end for et år eller halvandet siden. Så man kan tale om en gryende optimisme. Men det er stadig ikke nogen jubeloverenskomst, og der er stadig en vis portion ansvarlighed," siger Christian Lyhne Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved FAOS på Københavns Universitet.

Login