Forsker: EU-retningslinjer vil ikke dæmpe debat om velfærdsturisme

VELFÆRDSTURISME: EU’s socialkommissær fremlægger nye retningslinjer, der skal gøre det mere klart, hvem der har ansvar for at betale sociale ydelser til vandrende EU-arbejdskraft. Men det kommer ikke til at dæmpe gemytterne i den ophedede debat om velfærdsturisme, advarer forsker.

BRUXELLES: I et forsøg på at imødegå den voksende debat om vandrende EU-borgeres rettigheder på tværs af grænser lagde EU's socialkommissær, Laszlo Andor, i går et nyt sæt retningslinjer på bordet, der skal hjælpe myndigheder med at konstatere, hvornår en EU-borger har ret til sociale ydelser uden for sit hjemland.

"Det er nødvendigt at have klare foranstaltninger i EU-loven for at forhindre folk i at misbruge sociale velfærdssystemer i andre EU-lande," siger socialkommissæren.

Retningslinjerne er opfyldelsen af et af de fem punkter i den handlingsplan, som EU-Kommissionen fremlagde i november som svar på de bekymringer, som flere af EU's medlemslande har rejst omkring andre EU-borgeres adgang til de nationale velfærdssystemer. Gennem eksempler og svar på praktiske spørgsmål håber Kommissionen at gøre det lettere for landene at fastslå, hvor en vandrende EU-borger har hjemme i administrativ forstand, og hvem der dermed står med pligten til at give dem sociale ydelser.

Login