Finanslov: Styrket indsats for unge

DOKUMENTATION: Læs her uddrag fra finanslov 2010.

Så mange unge som overhovedet muligt skal i gang med uddannelse og job.

Langt de fleste unge klarer sig godt, men der skal gøres en ekstra indsats for ledige unge uden uddannelse og unge, som ikke selv formår at komme i gang med uddannelse eller job.

Regeringen har derfor indgået aftale om flere unge i uddannelse eller job med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Med aftalen tages der hånd om de unge, der har svært ved at komme i gang med en uddannelse, falder fra en uddannelse, mister deres job eller har svært ved at finde praktikplads eller job.

Samtidig medvirker aftalen til at styrke mulighederne for at opfylde målsætningen om, at mindst 95 pct. af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse i 2015.

Flere praktikpladser
Den aktuelle økonomiske situation betyder, at flere unge søger uddannelse.

Samtidig indgår virksomhederne færre praktikpladsaftaler. Parterne bag aftalen om flere unge i uddannelse eller job er derfor enige om at afsætte i alt knap 1,4 mia. kr. i 2010-2012 til op mod 5.000 nye praktikpladser i 2010.

Præmieringsordningen fra maj 2009 styrkes gennem en tredobling af satserne for præmie og bonus til i alt 50.000 kr. pr. praktikpladsaftale. Midlerne tilvejebringes af opsparede midler fra AER-ordningen. Styrkelsen af præmieringsordningen skønnes samlet set at medføre 1.650 ekstra praktikpladser i 2010.

Endvidere åbnes for ekstra optag for skolepraktikpladser i 2010, så der samlet oprettes 1.500 ekstra skolepraktikpladser i 2010 svarende til niveauet i 2009.

Herudover er der enighed om, at regeringen i efteråret 2009 sammen med KL og Danske Regioner skal drøfte en plan for at øge antallet af nye praktikpladser i kommuner og regioner med mindst 1.650 pladser i 2010. Derudover oprettes der 200 ekstra praktikpladser i staten i 2010.

Der iværksættes endelig en række yderligere initiativer for at forbedre vilkårene på praktikpladsområdet, herunder udbygning af supplerende grundforløbsundervisning, kvalitet i skolepraktik og styrket efterlevelse af EMMA-kriterierne samt bedre muligheder for elever, der uforskyldt mister en uddannelsesaftale.

Flere 15-17-årige i uddannelse og job
Unge, som ikke kommer i gang med og fuldfører uddannelse eller job efter grundskolen, har sværere ved senere i livet at få fodfæste i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.

Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har derfor indgået aftale om at styrke indsatsen for de godt 10.000 unge mellem 15 og 17 år, som på et givet tidspunkt hverken er i uddannelse eller job.

Alle 15-17-årige skal følge deres uddannelsesplan. Det er kommunens opgave at følge den unge og sikre, at uddannelsesplanen efterleves. Hvis det ikke sker, skal kommunen hurtigt tage fat i og spore den unge ind på en ny uddannelse, beskæftigelse eller anden udviklende aktivitet.

Samtidig skal der tages bedre hånd om unge, som ikke har forudsætningerne for at starte direkte i uddannelse eller job. Kommunerne skal have adgang til en række nye tilbud og redskaber, som er målrettet mod unge med svage forudsætninger for at gennemføre en ungdomsuddannelse.

Jobcentrene får mulighed for at give tilbud til de 15-17-årige i form af blandt andet virksomhedspraktik, vejledning, opkvalificering samt mentorstøtte. Parterne er enige om at forenkle vejledningsindsatsen, så kommunerne får større frihed til at indrette indsatsen efter lokale behov og målrette den mod udsatte unge.

En styrket beskæftigelsesindsats for ledige mellem 18 og 30 år
Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er enige om en styrket indsats for at få unge ledige mellem 18 og 30 år i uddannelse og job.

Forsøg med en tidlig indsats for ledige viser, at kombinationen af intensive samtaleforløb og tidlig aktivering virker. Parterne er derfor enige om at afsætte i alt 69 mio. kr. i 2010 og 2011 til, at 18-19-årige kan få en samtale i jobcentret senest en uge efter den første henvendelse og et aktivt tilbud senest efter en måned.

Unge under 30 år, der hænger fast i ledighed, har brug for en særlig indsats for at komme i uddannelse eller job. Parterne afsætter derfor i alt 76 mio. kr. i 2010 og 2011 til initiativet Ny chance til unge. Med midlerne gives der tilskud til jobcentre, som formår at få flere unge i et aktivt tilbud på en virksomhed.

Der afsættes 100 mio. kr. i 2010-2013 til relevante kurser for unge med læse-, skrive eller regnevanskeligheder.

Jobrotationsordningen udvides, så flere ledige får mulighed for at vikariere i en stilling, mens den fastansatte bliver opkvalificeret. Og ledige unge under 30 år får lettere adgang til at modtage opkvalificering i forbindelse med ansættelse i ordinært arbejde.

Ny ungeydelse
Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at kommunerne har behov for yderligere redskaber i indsatsen for at få unge i uddannelse eller job. På den baggrund er regeringen og Dansk Folkeparti enige om, at børnefamilieydelsen for 15-17-årige omlægges til en ungeydelse, der ændres fra en kvartalsvis til en månedlig ydelse.

Formålet er at give kommunen mulighed for at stoppe udbetalingen, hvis kommunen vurderer, at den unge ikke følger uddannelsesplanen og ikke samarbejder om at tilrettelægge en ny, eller forældrene og den unge ikke ønsker at samarbejde om udarbejdelsen af uddannelsesplanen.

Muligheden for at stoppe udbetalingen af ungeydelsen er således et redskab til at få forældrene i tale og sikre fokus på slutmålet for uddannelsesplanen for unge, som har vanskeligt ved at fastholde uddannelse, beskæftigelse mv.

Et begrænset antal familier vurderes at få standset udbetalingen af ungeydelsen som følge af omlægningen.

Kilde: fm.dk

Login