Danskerne skal arbejde 2,5 time mere hver uge

ARBEJDSTID: Selv med regeringens genopretningspakke vil underskuddet på de offentlige finanser i fremtiden betyde, at danskerne skal arbejde 2,5 time mere om ugen, viser beregninger. For væksten i det offentlige forbrug er svær at standse.

Årsagen er, at væksten i det offentlige forbrug erfaringsmæssigt set er overordentligt svær at standse, og den er siden 1991 vokset med 0,4 procent mere end den private sektor hvert år. Hvis den udvikling mod regeringens egen intention fortsætter, så vil holdbarheden i de offentlige finanser på langt sigt blive forringet med 1,7 procent af BNP årligt, viser Agendas beregninger på baggrund af den seneste rapport fra de økonomiske vismænd og en særkørsel fra Dream.

Og det offentlige forbrug er en svær størrelse af styre, og det er naivt at tro, at udviklingen ikke vil være den samme i fremtiden, mener Torben M. Andersen, professor på Aarhus Universitet.

"For at holde de offentlige udgifter i ro ligger der et stort ansvar hos politikerne for ikke at give efter for presset og at sikre sig, at danskerne får realistiske forventninger til, hvad den offentlige sektor kan levere fremover. Det bliver en meget stor udfordring," siger han til Agenda.

Login