Unge indvandrere beholder jobbet

LEDIGHED: Krisen har medført en større ungdomsarbejdsløshed, men nye tal viser, at unge etniske danskere rammes langt hårdere end indvandrere og deres efterkommere.

"Vi er vidne til, at arbejdsmarkedet er blevet asymmetrisk. Indvandrerne klarer sig bedre end etniske danskere under et opsving, og de mister ikke jobbet så hurtigt som danskerne under krisen, og det er en overraskende tendens, der viste sig første gang i Danmark under recessionen 2003- 04," siger forskningschef Torben Tranæs fra Rockwoolfonden.

Han mener, at tendensen skyldes, at sammensætningen af indvandrerne har ændret sig over de seneste ti år.

"Tidligere var der flest flygtninge og familiesammenførte imellem dem, der blev lukket ind i landet, men nu er der langt flere, der får opholdstilladelse pga. arbejde eller uddannelse, og det har haft en positiv effekt på beskæftigelsen," siger han.

Tilbage står, at etniske danskeres tilknytning til arbejdsmarkedet til stadighed er markant højere end blandt ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere. 78 procent af de etniske danskere har en tilknytning, mens det kun gælder 54 procent af indvandrerne.

Login