Det enstrengede system fyldte også i foråret

TILBAGEBLIK: Kommunaliseringen af beskæftigelsesindsatsen trækker stadig spor i arbejdsmarkedspolitikken, men også gryende muligheder for arbejdsmarkedsreformer har præget foråret. Altinget | Arbejdsmarked har bedt DA, LO og KL om at se tilbage på foråret, der gik.

"I en situation, hvor ledigheden stiger, så klarer kommunerne opgaven med beskæftigelsesindsatsen godt. Aktiviteten i jobcentrene er mindst firedoblet, har vi undersøgt, og dertil kommer, at der heldigvis stadig er mange, som selv finder vej til beskæftigelse. Men det er ikke alle, og der er det godt, at vi kan træde til med kurser og uddannelse," siger han.

"Desuden vil jeg nævne ungepakken som et positivt tiltag. Det er godt, at vi nu har mulighed for at give tilbud til de 15-17-årige - og specialt de, som hverken er i uddannelse eller arbejde. Nu har vi fået et redskab til at få flere unge i gang og gøre dem klar til at tage en uddannelse - og dermed at få en bedre chance for at bide sig fast på arbejdsmarkedet. Vi hører fra kommuner over hele landet, at der er behov for, at meget skoletrætte unge får en samtale med andre end deres forældre. Og det tror jeg nok skal hjælpe," siger han.

Ungepakken er fra flere sider blevet kritiseret for sine skrappe sanktionsmuligheder som for eksempel skærpelsen af forældre- eller ungepålæggene. Men det er ikke de tangenter, som de fleste af kommunerne spiller på, mener Erik Nielsen, som mener, kommunerne bedre kan lide at "gå anerkendelsens vej".

Login