Politisk forargelse over udnyttet ledig

AKTIVERING: Kommune har sendt murer i virksomhedspraktik som murer. Hovedløs aktivering er på vej tilbage, mener flere ordførere.

Først arbejdsløs. Hernæst sender kommunen ham lige i virksomhedspraktik i hans eget fag. Sådan lød historien fra Avisen.dk mandag, hvor en murer er blevet sendt i virksomhedspraktik som murer af Greve Kommune. Nu kræver han erstatning for tabt løn og pension.

"Det er fuldstændigt absurd. Det understreger hele dette aktiveringscirkus, som nu kommer op i gear på grund af arbejdsløsheden. Det væsentlige er at skabe rigtige job i stedet for at udnytte de arbejdsløse," siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Line Barfoed.

Avisen.dk har lavet en rundringning blandt 114 lokale a-kasser, og hver anden svarer, at de oplever, at ledige bliver sendt ud i praktik eller job med løntilskud i det samme fag, som de allerede er uddannet i.

Frygt for hovedløs aktivering
I februar udtalte professor i arbejdsmarkedspolitik ved Syddansk Universitet, Asbjørn Sonne, at der var overhængende fare for, at den hovedløse aktivering var på vej tilbage. Han spåede, at det ville blive et emne på grund af kommunernes incitamentsstruktur.

"Med det system, vi har nu, så tror jeg ikke, vi undgår at sende folk ud i hovedløs aktivering. Det kraftigste incitament, vi har opbygget i det nuværende system, er rettidig aktivering," sagde Asbjørn Sonne.

Og det er netop, hvad der er ved at ske, mener Morten Østergaard (R).

"Da beskæftigelsesindsatsen blev lagt ud til kommunerne, frygtede vi, at den hårde refusionsstyring ville få aktiveringsfabrikkerne tilbage, hvor ledige er i aktivering for at være i aktivering," siger han.

Et skarpt øje med kommunerne
De Radikale vil derfor holde et skarpt øje med kommunerne.

"Vi skal selvfølgelig holde øje med, om kommunerne begynder at erstatte ordinære job med aktivering. Det kan ikke nytte noget, for så er de med til at holde ledigheden oppe," siger Morten Østergaard.

Den betragtning er SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen helt enig i.

"Det virker urimeligt, fordi sigtet med virksomhedspraktik er, at man skal have afprøvet nye arbejdsmuligheder eller udvide kompetencer. Derfor virker det urimeligt," siger Eigil Andersen, som mener, det er nødvendigt med en kulegravning af reglerne på området.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Helle Sjelle (K) og Torben Hansen (S).

Login