Støjberg tror ikke på hovedløs aktivering

SPØRGETIME: Kommunernes incitamenter er stærke nok til, at vi undgår hovedløs aktivering, mener beskæftigelsesministeren. Men hun vil ikke holde hånden over nogen.

Den stigende ledighed fik i sidste uge professor ved Syddansk Universitet, Asbjørn Sonne, til at bebude, at hovedløs aktivering uundgåeligt er på vej tilbage. Men den frygt deler Inger Støjberg ikke.

Det gjorde hun klart onsdag aften i Folketingets spørgetid, da Leif Lahn Jensen (S) spurgte, om ministeren frygter, at aktiveringen ikke bliver god nok på grund af økonomi.

"Nej. Formålet med en aktiv indsats er at få de ledige hurtigst mulig i job igen. Derfor har kommunerne også økonomiske incitamenter til at sikre, at ledige kommer hurtigst muligt i job," svarede Inger Støjberg.

Hun påpegede, at de kommuner, der er bedst til at få jeres borgere i job, vil spare forsørgelses- og aktiveringsudgifterne og dermed øge skatteindtægterne.

"Der er en vis portion snusfornuft fra kommunerne i denne sag. Det gælder altid om at sikre den bedste aktivering. Så sparer de udgifter, men får indtægter," sagde Inger Støjberg.

Frygten er, at de kommunale jobcentre sender de ledige ud i aktiveringen for aktiveringens skyld. På den måde undgår kommunerne at have udgifter til forsørgelse. Men der gjorde Inger Støjberg klart, at den går ikke.

"Jeg vil gerne slå fast, at aktiveringen skal være i orden. Der skal være kvalitet. Jeg holder ikke hånden over eller under nogen, som ikke sørger for, at der er en god aktivering," sagde Inger Støjberg.

Ingen centraliserede retningslinjer
Inger Støjberg tilkendegav dog over for spørgeren, Leif Lahn Jensen, at de dårlige eksempler er uundgåelige.

"Der vil altid være eksempler, når vi har så relativt mange ledige, som skal igennem et system. Men omvendt så er mit indtryk, at medarbejderne ude i jobcentrene er uhyre bevidste om, at mennesker er forskellige, og derfor skal have forskellige tilbud," sagde beskæftigelsesministeren.

Alligevel afslår hun at lave retningslinjer, som vil stille krav til aktiverings-virksomhederne om en kvalificeret aktivering.

"Jeg tror, man skal være meget forpasselig med at lave retningslinjer centralt fra. Det ville bekymre mange, hvis jeg sad over i Beskæftigelsesministeriet og lavede fuldstændige firkantede rammer for, hvordan ledige skal behandles. Der skal nemlig altid tages udgangspunkt i den enkelte ledige. Det er derfor beskæftigelsespolitikken er indrettet, sådan som den er," sagde Inger Støjberg.

Login