Jørgen Søndergaard: Hver en sten er vendt

KOMMISSIONEN: Politikerne skal skaffe de penge, der mangler, ellers ryger regningen ind i børneværelset. Det siger Arbejdsmarkedskommissionens formand, Jørgen Søndergaard.

Ingen sten, vi ikke har opdaget
I spidsen for Arbejdsmarkedskommissionen har han lagt vægt på, at resultatet bliver et samlet katalog af tiltag, som kunne få en mærkbar virkning på arbejdsmarkedet - og skaffe de godt 14 milliarder kroner, som der spås at mangle i fremtiden. Kommissionen har været bredt omkring, slår Jørgen Søndergaard fast.

"Efter min opfattelse ligger der ikke sten, vi ikke har opdaget, som kan give store bidrag. Man kan altid diskutere, om der ligger noget rundtomkring, som kan give nogle mindre bidrag, det vil jeg ikke udelukke, at der gør," siger Jørgen Søndergaard, der under hele processen med kommissionen har skullet lægge resultaterne åbent frem som oplæg til diskussion. Med arbejdsmarkedets parter og regeringen - på en offentlig tilgængelig måde.

Åbenhed - og ingen Carsten Koch
Derfor vil Jørgen Søndergaard heller ikke holdes op imod Skattekommissionens formand, Carsten Koch, der på forhånd gødede jorden hos politikerne inden kommissionens udspil:

"Jeg kan sagtens forstå Skattekommissionens behov for at informere politikerne om, hvad det var, man gik og overvejede, for det kunne politikerne ikke vide på anden måde. Skattekommissionen arbejdede for nedrullede gardiner. I vores tilfælde vil jeg mene, at alle politikere er relativt godt informeret på forhånd om, hvad det er for nogle forslag, vi kommer med," siger Jørgen Søndergaard.

Også arbejdsmarkedets parter er godt opdateret og med forståelse for den fremtidige problemstilling på begge sider.

"Det er vel sådan, at reformer, der skal skaffe mere arbejdskraft, vil arbejdsgiverne altid se med sympati på, med mindre det er noget, de selv skal betale en hel masse for. Og til gengæld er lønmodtagerorganisationerne mere skeptiske over for ideer om reformer, hvor provenuet skal bruges til at forbedre den offentlige økonomi," siger Jørgen Søndergaard og fortsætter:

"Omvendt har alle sider anerkendt, at vi er i en forhandlingssituation, hvor der er behov for at få en større beskæftigelse. Også fordi der bliver færre i arbejdsstyrken. Det har der fra alle sider været en accept af, at der er behov for."

Ingen synes om højere skat
Hvordan den samlede danske befolkning tager imod Arbejdsmarkedskommissionens arbejde, tør Jørgen Søndergaard dog ikke spå om.

"Det kommer altid an på, hvordan befolkningen får det præsenteret. Det afgørende spørgsmål er, hvordan folk vil betale for velfærden. Enten må vi have sat skatteprocenten i vejret eller indføre reformer, der sikrer en større beskæftigelse. Vi ved fra tidligere, at jo mere det bliver klart for folk, at det er et valg mellem to måder at betale på, jo mere sandsynligt er det, at folk vil bakke op om en reformvej," siger Jørgen Søndergaard og pointerer:

"Der er ingen, der synes, det er sjovt at skulle betale mere i skat."

Login