Oppositionens ledighedstrumf mister værdi

BAGGRUND: Argumenterne for at kommunalisere jobcentrene er de seneste måneder blevet forsøgt pillet fra hinanden af oppositionen. Alligevel kan regeringen om få måneder have klædt oppositionen af.

1. august indledes en ny epoke i dansk arbejdsmarkedspolitik, når kommunerne overtager den direkte og borgernære beskæftigelsesindsats, som udøves i landets jobcentre. Fra da af vil ledelsen af jobcentrene overgå til at være et rent kommunalt anliggende, hvor det i dag er delt ligeligt mellem kommune og stat.

Oppositionen har i kraftige vendinger demonstreret sin modvilje mod at gennemføre, hvad man mener er "en gennemgribende reform af beskæftigelsesområdet i en tid, hvor der ikke er behov for usikkerhed om beskæftigelsespolitikken", som en samlet opposition har kaldt lovforslag L184 og L185, som omhandler kommunaliseringen af jobcentrene, der har været det mest dominerende emne på arbejdsmarkedsområdet dette forår.

Til at bakke oppositionens kritik af jobcenterreformen op har arbejdsmarkedets parter samt en lang række arbejdsmarkedseksperter frarådet reformen og udtrykt bekymring. Bekymringer om, at reformen vil skabe flere ledige på grund af tidspunktet for reformen, sammen med lignende bekymringer om et forsinket it-system.

De eneste, der har syntes, at kommunaliseringen var en god ide, har været Kommunernes Landsforening. Men selv regeringens eneste ven har i ellevte time vægret sig.

Login