Tænk over EU's globale rolle før du stemmer

DEBAT: Under EP-valgkampen har Concord Danmark sat fokus på verdens fattigeste med hashtagget #EUIVerden. Man bør tænke på dem, når man stemmer, skriver Nils Brøgger Jakobsen, formand for Concord Danmark.

Af Nils Brøgger Jakobsen
Formand for Concord Danmark.

Tilståelse: Med fare for at lyde som en vattet version af Voteman, har dette indlæg til formål at få særligt unge globalt orienterede vælgere til stemmeboksen 25. maj.

Med en stemmeprocent på kun cirka 60 procent til sidste EP-valg er det vigtigt, at blandt andet Folketinget har taget initiativ til at engagere danskere i valget til europaparlamentet.

Effekten af Voteman videoen kan diskuteres. Personligt var jeg overbevist, inden jeg så den - for jeg ved, hvor stor global magt og betydning EU har!

Unge tænder på EU's globale rolle
I bedste Voteman stil blander jeg mig ikke i, hvor krydset sættes. Men jeg vil slå et slag for, hvor vigtigt det er at stemme til Europaparlamentsvalget - og tænke på verdens fattige, når man gør det!

For i særdeleshed at engagere unge med globalt udsyn har vi blandt Concords medlemsorganisationers frivilligmiljøer taget et initiativ, som skal sætte fokus på EU's globale rolle under valgkampen.

Under hashtagget #EUIVerden har vi via debatmøder og særligt twitter sat fokus på de politikområder i valgkampen, som har betydning for EU som aktør overfor verdens fattigste. Som man kan læse på #EUiverden, har der været nok at tage fat på, og debatten har været heftig.

Det har været super fedt at mærke initiativet og engagementet fra de mange deltagende organisationer og deres frivillige. Herfra skal allerede nu lyde et tidligt tak for indsatsen. Mon ikke debatten på #EUIVerden stiger endnu mere i de sidste dage frem mod valgdagen 25. maj? Og nye interesserede er velkomne!

Kæmpe betydning for bæredygtig udvikling
Som formand for Concord Danmark, der en paraply, som samler NGO'er, der arbejder med EU's udviklingspolitik, har det været slående at opleve, hvilken global magt og indflydelse EU har.

Og hvor vigtigt det er at have stærke stemmer i Europaparlamentet, der arbejder for, at EU bekæmper fattigdom og fremmer bæredygtig udvikling i verden.

Der er meget at forbedre både i forhold til skattely, handelspolitik, landbrugspolitik osv, og i forhold til at få EU's medlemslande til at holde deres løfter om at yde mindst 0,7 procent i udviklingsbistand.

Men selvom Danmark ikke er meget for at indrømme det, har EU på en række områder været mere progressive end Danmark. På den vis har man eksempelvis kunne bruge EU's traktater til at lægge pres på de danske politikere.

Det har for eksempel været tilfældet i forhold til at bruge Lissabontraktatens forpligtigelse til at arbejde for politiksammenhæng for udvikling, så forskellige politikker som handel, landbrug osv. ikke undergraver udviklingslandes muligheder for at løfte mennesker ud af fattigdom.

Uanset om man er for eller imod EU, tror jeg ikke, at Voteman og jeg - eller andre for den sags skyld - kan blive uenige om vigtigheden af at tage del i debatten om EU's globale rolle. Præcist derfor er det så vigtigt, at du stemmer 25. maj.

Danmark, Europa og verdens fattige har brug for stærke stemmer for global retfærdighed og bæredygtighed i Europaparlamentet.

EU er også i NGO'ernes samarbejde
Under forberedelse af dette indlæg har jeg forsøgt at komme i tanke om en udviklingspolitisk proces, som vi de seneste år har været engageret i, der ikke har haft en EU-dimension. Foruden hele GGGI-sagen er det ikke lykkedes mig.

Både som Concord formand og som Politikchef i Mellemfolkeligt Samvirke har kendskab til EU-processen været klart forbedrende for vores vilkår og muligheder for at påvirke de politiske processer i Danmark. En hver god lobbyist ved, at jo tidligere man påvirker en proces, des større indflydelse har man.

I og med at mange politiske processer starter i EU, er det selvsagt, at man skal påvirke disse processer allerede på EU niveauet, inden de rammer Danmark.

De danske udviklingsorganisationer har traditionelt ikke været særligt dygtige til at følge politiske processer i EU og påvirke EU-systemet. Blandt andet for at ændre på dette blev Concord Danmark etableret for cirka fem år siden.

I løbet af Concords levetid har vi bidraget til, at det danske civilsamfund har rykket sig meget, hvad angår kendskab til og påvirkning af de politiske processer i EU. To dage efter Europa-parlamentsvalget forventes Concord Danmark at fusionere med NGO FORUM.

Det er blandt andet et udtryk for ønske om synergi og øgede ambitioner på EU-området, og de danske organisationer vil målrettet arbejde sammen med sine internationale partnere for at sikre, at de nye Europa-parlamentarikere bliver stærke stemmer for et globalt ansvarligt EU.

Første skridt i den retning håber vi sker ved stemmeurnerne 25. maj.

Forrige artikel Midlertidig opholdstilladelse nedbryder asylbørn Midlertidig opholdstilladelse nedbryder asylbørn Næste artikel V: Regeringen gemmer sig bag konjunkturer