Concord: Stem for et globalt ansvarligt EU

DEBAT: Danmark har en lang og stolt tradition for en aktiv udviklingspolitik, og der er rig mulighed for at styrke indsatsen for verdens fattigste i EU. Og derfor er parlamentsvalget vigtigt, skriver Njeri Jensen fra Concord.

Af Njeri Jensen
Politisk medarbejder, Concord Danmark

"This time it's different." Sådan lyder Europa-Parlamentets slogan op mod valget den 25. maj. Og der er noget om snakken.

På søndag er første gang, at vi skal stemme på et Europa-Parlament med så stor indflydelse på de europæiske borgere og på den globale verden, som vi er en del af.

Spillereglerne er anderledes end til et folketingsvalg, og det er vigtigt at løfte blikket og se ud over den gængse nationale partipolitik og den misvisende "for eller imod"-debat.

Valget på søndag er også et globalt valg, der handler om Danmark i verden. Dit kryds har betydning for EU - og for verdens fattigste mennesker.

Stem på et konstruktivt samarbejde
Lissabon-traktaten har trukket Europa-Parlamentet ud af skyggen og tildelt Parlamentet medbestemmelse på lige fod med medlemslandene på en lang række af EU's politikker. Europa-Parlamentet er den eneste EU-institution med direkte folkevalgte medlemmer.

Når vi stemmer på søndag, styrker vi således EU's demokratiske legitimitet, og det er vigtigt at sætte krydset hos det parti/kandidat, som vi hver især mener vil bruge denne legitimitet bedst muligt. Her er det værd at have for øje, hvilke politiske grupper partierne er en del af i Europa-Parlamentet.

Det indbyrdes samarbejde i de politiske grupper er af meget forskellig karakter, og gruppernes indflydelse er derefter. Modsat visse dele af den danske debat, så handler valget ikke om for eller imod EU, men om det muliges kunst.

Det handler om at være en del af det europæiske samarbejde og påvirke det, så det afspejler danske værdier og interesser. Det handler om at tage ansvar for Danmark i EU og i resten af verden.

Demokrati og rettigheder i og uden for EU
Udenrigsminister Martin Lidegaard har flere gange understreget, at EU er Danmarks vigtigste platform og redskab i varetagelsen af politiske og økonomiske interesser.

Vi påvirkes på godt og ondt af udviklingen i verden, og gennem EU har Danmark indflydelse på denne udvikling. Netop derfor er det vigtigt, at de kommende danske europaparlamentarikere har et internationalt udsyn og ønsker at tage et globalt ansvar.

Selvfølgelig skal de værne om det danske velfærdssamfund med plads til alle. Men de skal også have ambitioner om at videreføre disse værdier i det europæiske samarbejde. Uden for EU's grænser kæmper mange mennesker for rettigheder og ressourcer, som vi tager for givet.

Danmark har en lang og stolt tradition for aktiv udviklingspolitik, og der er rig mulighed for at fremme indsatsen for verdens fattigste befolkning gennem EU. Vi kan starte med at sætte kryds ved globalt visionære og engagerede kandidater den 25. maj.

Stem på et retfærdigt og effektivt EU
Europa-Parlamentets hovedopgaver er at føre strategisk dialog og demokratisk kontrol med EU's implementering af lovgivning og budget. Det betyder, at Europa-Parlamentet spiller en vigtig rolle i at sikre, at EU indfrier sine forpligtelser både over for de europæiske borgere og i Unionens engagement ude i verden. Denne rolle skal EP-kandidaterne tage seriøst.

EU gør det godt, men kan gøre det endnu bedre. EU og medlemslandene er tilsammen verdens største donor af udviklingsbistand, og 70 procent af EU's udenrigspolitiske budget går til udvikling.

Det er en tung post, og EU skal bruge sin vægt som international aktør til at fremme rettigheder og støtte bæredygtig udvikling i verdens fattigste lande. Men udvikling handler om meget mere end bistand.

Derfor er det nødvendigt, at Europa-Parlamentet træder i karakter og presser på for, at EU rydder ud i de modstridende politikker.

Lissabon-traktaten har givet europaparlamentarikerne et redskabet til dette formål, det hedder politik-kohærens for udvikling (PCD). Grundlæggende handler PCD om at gøre EU's politikker mere og effektive og retfærdige for verdens fattigste befolkning.

Det giver udviklingslandene mulighed for at løfte sig ud af fattigdom ved hjælp - og ikke på trods af EU's politik.

De danske kandidater til Europa-Parlamentet skal vise villighed til at anvende dette redskab og varsle et opgør med at give bistand med den ene hånd og samtidig knuse udviklingsmuligheder med den anden hånd. De skal sætte en stopper for, at hvert ottende menneske på kloden sulter, på trods af at 1/3 af al produceret mad går til spilde hvert år.

De skal mindske de 1200 tilfælde, hvor EU's subsidiering af landbrugsvarer holder priserne på fødevarer kunstigt lave, og dermed forhindre små landbrugsproduktioner i udviklingslande adgang til det globale marked.

De skal forhindre, at EU's lovgivning gør det muligt for multinationale selskaber at undgå at betale skat, så udviklingslandene hvert år går glip af skatteindtægter som langt overstiger hvad de modtager i udviklingsbistand.

En forskel for Danmark og verden
Kort sagt så er der intet at tabe og kun alt at vinde, ved at EU's politik inden for blandt andet handel, klima, landbrug, og finansiel regulering bliver ensrettet og mere effektivt og retfærdigt.

Den danske regering har ligeledes indset dette, og arbejder i skrivende stund på en handlingsplan for mere sammenhængende EU-politik for bæredygtig udvikling. Der er udsigt til et ambitiøst stykke arbejde, som gør Danmark til et foregangsland i EU.

Så meget desto vigtigere er det, at sætte kryds ved en af de kandidater til Europa-Parlamentet, som ønsker at videreføre danske værdier og arbejde for et globalt ansvarligt EU. Så ja, denne gang kan det blive anderledes. Valget er dit, og det er på søndag.

Forrige artikel NGO: EU's asylpolitik er usolidarisk NGO: EU's asylpolitik er usolidarisk Næste artikel Ny EU-handelspolitik bør sikre fattiges rettigheder