Politisk pres på lærerne deler danskerne

MÅLING: Hver anden dansker mener, det er i orden, at politikerne forsøger at påvirke overenskomstforhandlingerne mellem kommunerne og folkeskolelærerne*.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) fremlagde i sidste uge regeringens længe ventede udspil til en ny reform af den danske folkeskole.

Men hvis reformen skal hænge sammen, skal KL og lærerne blive enige om, at lærerne skal undervise mere og bruge mindre tid på forberedelse. Politikere fra flere partier har talt for, at lærernes overenskomst bør ændres i de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område.

Men danskerne er delte i spørgsmålet om, hvorvidt det er i orden, at politikerne på den måde påvirker forhandlingerne. Mens 50 procent synes, det er i orden, at politikerne forsøger at påvirke overenskomstforhandlingerne mellem KL og lærerne, mener 42 procent det modsatte - at politikerne ikke bør blande sig. Det viser en ny måling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk. 

Folkeskolen er et specielt område
Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen mener, at folkeskolereformen er et særligt område, og at danskerne derfor er mere tilbøjelige til at acceptere politisk indblanding.

"Normalt vil de fleste sige, at politikerne ikke skal blande sig i overenskomstforhandlinger. Men der er så meget politik i det her, at det er en speciel sag. Politikerne er reelt indblandede i sagen, og der er så meget på spil, at mange altså mener, det er i orden, at politikerne blander sig. Selvom der jo også er mange, der stadig ikke mener, det er i orden," siger han til Altinget | Uddannelse.

Login