Haarder: Undervisningsbesparelser var lige mig

BOGUDDRAG: I sin nye erindringsbog "Op mod strømmen - med højskolen i ryggen" fortæller Bertel Haarder om vejen fra Sønderjylland til Slotsholmen. Altinget | Uddannelse bringer her uddrag om tiden som undervisningsminister.

Af Bertel Haarder
MF, Venstre, fhv. undervisningsminister mm. 

Det var slet ikke nogen selvfølge, at jeg skulle være undervisnings- og forskningsminister. I avisernes kandestøberier om en kommende borgerlig regering figurerede jeg undertiden slet ikke. Det bekymrede mig og førte til, at jeg for en gangs skyld „møvede" mig frem. Jeg gik til Christophersen, som straks forsikrede mig, at jeg ville være med på holdet, hvis chancen bød sig.

At jeg fik netop den post, jeg allerhelst ville have, fik jeg at vide på en pudsig måde: Vi sad lige før regeringsoverdragelsen og rådslog på Hennings kontor, da der pludselig blev stillet en telefon ind til mig. Det var fra en sejlsportsforretning, hvor jeg netop havde købt et sejlbræt til windsurfing. Beskeden lød: Mit „Elvstrømbræt" var nu klar til afhentning! Men jeg måtte bede dem beholde det lidt endnu, for jeg havde ikke noget sted at lægge det. - Da jeg lagde røret på, spurgte Henning, hvad det var for en underlig snak. Jeg forklarede problemet, hvorefter han sagde: Det har jeg en løsning på. Når du bliver undervisningsminister, får du en feriebolig på Sorø Akademi ved Sorø Sø. Der kan du lægge dit sejlbræt! Og sådan blev det. Det ligger der endnu.

Login