Friskoler endestation for kommunens problembørn

NYHED: Friskolerne føler sig som opsamlingssted for kommunens problembørn og vil have ændret reglerne. KL lover bedring, mens S og DF vil have undersøgt problemet.

De danske friskoler har på kort tid oplevet et voldsomt vækst af elever med svære læseproblemer, ADHD-børn (tidl. DAMP) og andre svært handicappede fra den offentlige folkeskole. Og den status som opsamlingssted for problembørn kan friskolerne på sigt ikke holde til, siger formanden for Dansk Friskoleforening Ebbe Lilliendal.

"Vi er parate til at løse opgaven og påtage os det sociale ansvar, som det også er med sådanne elever, men det er en dårlig udvikling, som hverken folkeskolen eller vi kan holde til i ret lang tid. Udviklingen betyder, at vi får dyrere elever og dermed en større byrde, men ikke får ekstra penge. Det kan vi ikke holde til i længden," siger Ebbe Lilliendal til Altinget.dk.

Et års ventetid i kommunen
I løbet af blot ét år - fra det nuværende til det kommende skoleår - er friskolernes andel af svært handicappede steget med 600 elever, eller en stigning på 25 procent. Det skyldes ifølge Ebbe Lilliendal til dels, at flere elever får en diagnose som svært handicappet, men det skyldes også kommunernes pressede situation.

Login