Transportdebatten gør status på folketingsåret

TRANSPORTDEBATTEN: Folketingsåret er i sin sidste fase, og den sidste omgang transportdebat inden sommerferien sætter fokus på, hvad der har været godt og skidt. Mød debattørerne her.

Togfond, metrostøj, Trængselskommission, cabotage og masser af debat om DSB's fremtidige trafikkontrakter. 

Det har bestemt ikke været et kedeligt folketingsår på transportområdet.

Politikerne på Christiansborg arbejder stadig på højtryk, og frem mod sommerferien har Altinget.dk givet en række transportaktører mulighed for at gøre status på folketingsåret, som det indtil videre er forløbet.  

Panelet har bred repræsentation og består af både politikere, branchefolk og aktører, der alle er klar til at sætte sit aftryk på den transportpolitiske debat.

Blandt debattørerne er transportordfører Rasmus Prehn (S), Tom Elmer Christensen, sekretariatschef i Danske Havne, Anja Philip, bestyrelsesformand for Forbrugerrådet Tænk, og Ivan Lund Pedersen, trafikkonsulent i NOAH-Trafik.

Her kan du møde det samlede debatpanel:

<img align="left" src="@navn=Morten Kabell@" />Morten Kabell (EL)
Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune

Morten Kabell er 44 år og uddannet jurist fra Københavns Universitet. Han var fra 1998-2013 medlem af Københavns borgerrepræsentation og fra 2006-2013 organisationssekretær for Enhedslisten-København. Han har siden årsskiftet være teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune. Her står han blandt andet i spidsen for kommunens afvikling af byens trafik, udvikling af havnen og københavnernes mobilitet. Morten Kabell har endvidere gjordt sig bemærket i debatten ved at tale for en opprioritering af den offentlige trafik. Blandt andet på bekostning af bilisternes interesser.

<img align="left" src="@navn=Tom Elmer Christensen@" />Tom Elmer Christensen
Sekretariatschef i Danske Havne

Tom Elmer Christensen har siden 2003 været sekretariatschef for Danske Havne, ligesom han også tidligere har været det for Affald Danmark. Han har endvidere været leder af Advisory Board for Public Board Governance. I sin tid hos Danske Havne har han blandt andet gjort sig til fortaler for en bedre indbyrdes balance i EU's og den danske regerings prioritering af henholdsvis sø-, bane- og lastbiltransporten. Tom Elmer Christensen er 64 år og uddannet cand.scient. i Geografi og Samfundsfag fra Københavns Universitet. Han er gift og har fire børn.

<img align="left" src="@navn=Michael Svane@" />Michael Svane
Direktør i Brancheforeningen Dansk Luftfart

Michael Svane er direktør for Dansk Luftfart og har siden 2008 været direktør i DI Transport. Han er endvidere formand for Transportøkonomisk Forening (TØF) og medlem af blandt andet advisory bord ved DTU Transport, Transportministerens tænketank for godstransport og Fehmarnbelt Business Council. Han er tidligere direktør i Danske Vognmænd og vicepræsident for Goods Transport Council ved International Transport Union (IRU). Michael Svane er 56 år og uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet.

<img align="left" src="@navn=Jacob Christian Nielsen@" />Jacob Christian Nielsen
Administrerende direktør i ITD

Jacob Christian Nielsen har siden 2010 været administrerende direktør for brancheorganisationen for den danske vejgodstransport, ITD. Han har tidligere siddet i ledende stillinger hos blandt andet Brdr. Hartmann A/S, Lego, Ecco og senest Sauer-Danfoss, hvor han var Director of Global Controlling. Jacob Christian Nielsen har senest i forbindelse med det netop overståede Europa-Parlamentsvalg blandet sig i debatten om social dumping og cabotage. Jacob Christian Nielsen har en HD i regnskab og økonomistyring og derudover en MBA i ledelse fra Leicester University. Han er 40 år, gift og har to børn.

Ivan Lund Pedersen
Trafikkonsulent i NOAH-Trafik

Ivan Lund Pedersen er trafikkonsulent i NOAH-Trafik ved miljøorganisationen NOAH. Han er tidligere medlem af Trængselskommissionen og har endvidere været medlem af Rådet for Bæredygtig Trafik. Han har i en lang årrække arbejdet for bedre miljø, mindre bilbelastning og bedre forhold for de miljøskånsomme trafikanter såsom fodgængere, cyklister og kollektive trafikanter og har også været fortaler for den omdiskuterede betalingsring. Ivan Lund Pedersen er 68 år og uddannet jurist fra Københavns Universitet.

<img align="left" src="@navn=Rasmus Prehn@" />Rasmus Prehn (S)
Medlem af Folketinget og transportordfører

Transportordfører Rasmus Prehn (S) har siden 2005 været medlem af Folketinget. Først for Nordjyllands Amtskreds og sidenhen for Nordjyllands Storkreds. Han har tidligere været sekretariatsleder ved Mindscope, højskolelærer og projektleder ved LO's projektmedlemshvervning. Han er uddannet i sociologi fra University of Leeds og har derudover en kandidat i samfundsfag og sociologi fra Aalborg Universitet. Rasmus Prehn er 41 år, gift og har tre børn.

<img align="left" src="@navn=Kim Christiansen@" />Kim Christiansen (DF)
Medlem af Folketinget og transportordfører

Kim Christensen (DF) er transportordfører og har været folketingsmedlem siden 2005. Her har han siddet først for Århus Amtskreds og nu for Østjyllands Storkreds. Han er tidligere byrådsmedlem i Mariager Kommune, hvor han sad i teknik- og miljøudvalget, og var senere kommunalbestyrelsesmedlem. Han har ligeledes været medlem af Skatteankenævnet Randers-Mariagerfjord. Kim Christiansen har blandt andet gjort sig til fortaler for en helhedstænkning i tiltagene mod fartsyndere. Han er 58 år, handelsuddannet og har tre børn.

<img align="left" src="@navn=Anja Philip@" />Anja Philip
Formand for Forbrugerrådet Tænk

Anja Philip blev i 2012 valgt som formand for Forbrugerrådet Tænk og har tidligere været både projektchef og kampagneleder i Kræftens Bekæmpelse, videnskabsjournalist for DR og pilotchef og konsulent i det, der i dag hedder Experimentarium City. I spidsen for Forbrugerrådet har hun blandt andet arbejdet med forprojektet til Passagerpulsen, der skal være et talerør for brugerne af den kollektive trafik. Hun er endvidere bestyrelsesmedlem hos eksempelvis Foreningen af Danske Videnskabsjournalister og har siddet i blandt andet Nationalbankens Repræsentantskab. Anja Philip er 48 år og uddannet cand.scient. i cellebiologi fra Københavns Universitet.

Forrige artikel Danske Havne: Transportpolitikken mangler internationalt udsyn Danske Havne: Transportpolitikken mangler internationalt udsyn Næste artikel Cabotagedebatten er både saglig og nødvendig Cabotagedebatten er både saglig og nødvendig