Socialdemokratiet og SF vil droppe gratis parkering i København på søndage

Ifølge notat vil en sløjfning af gratis parkering om søndagen spare København for betydelige CO2-udledninger. Derfor foreslår SF og Socialdemokratiet, at kommunen skal afskaffe den fri weekendparkering med det samme. Enhedsliste-borgmester ser positivt på forslaget, men vil vente til efterårets budgetforhandlinger. 

I dag er det gratis at parkere i København om søndagen, men det vil Socialdemokratiet og SF på landets største rådhus nu gøre op med. 

Partierne er gået sammen om et forslag om at indføre timebetaling på parkering i Københavns Kommune i perioden fra klokken 18 lørdag aften til klokken 07 mandag morgen, hvor man i dag kan holde sin bil uden at tage tegnebogen op af lommen. 

Ifølge et notat fra kommunens Teknik- og Miljøforvaltning vil en indførsel af betalingsparkering i weekender spare kommunen for en udledning på 1000 tons CO2 om året. 

Samtidig vurderer forvaltningen, at forslaget vil reducere CO2-udledningen i omegnskommunerne med op til 5500 tons årligt.

Af samme årsag kalder Socialdemokratiets gruppenæstformand, Jonas Bjørn Jensen, en sløjfning af den fri parkering for "et oplagt håndtag at trække i", hvis Københavns klimaambitioner skal indfries.

"Vi er nødt til at erkende, at vi står megaudfordret på hele den grønne omstilling, og vi er nødt til bruge alle de værktøjer vi har, hvis vi skal i mål," siger Jonas Bjørn Jensen. 

I notatet anslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at det vil koste kommunen 200.000 kroner at afskaffe gratis parkering på søndage.

Derfor mener gruppenæstformanden, at forslaget skal indføres med det samme. 

"Det her er et ekstremt simpelt greb til at give os en relativt stor CO2-reduktion nærmest fra den ene dag til den anden," tilføjer ordføreren. 

Borgerrepræsentationen skal behandle forslaget fra S og SF på et møde torsdag i næste uge. 

Vil ramme korte søndagsture 

I notatet skriver Teknik- og Miljøforvaltningen, at forslaget om at indføre betaling på søndagsparkering "forventes at have effekt på korte søndagsture, hvor den gratis parkering kan anspore til at anvende bilen,"

"Initiativet kan øge motivationen til at tage kollektiv trafik eller cykel, når der lørdage og søndage er større arrangementer i København, der typisk skaber trængsel," skriver forvaltningen videre.

Af samme årsag mener Jonas Bjørn Jensen, at forslaget kan være med til at gøre det nemmere for københavnere at finde en parkeringsplads.  

"Jeg tror, at det her kan gøre livet lettere for folk, der eksempelvis bor tæt ved Parken eller Zoologisk Have, fordi der vil være mindre chance for, at deres parkeringsplads er optaget, når de kommer hjem fra en weekendtur i sommerhuset," siger Jonas Bjørn Jensen. 

Socialdemokratiet har haft magten på Københavns Rådhus i mange år. Hvorfor har i ikke rykket på det noget før?

"Vi har simpelthen ikke vidst, hvor effektivt et værktøj, det var, og så er det jo svært at handle. Men det kan da i virkeligheden også irritere mig, at vi ikke har gjort det,".

Enhedslisten vil vente 

Forslaget om at indføre betalingsparkering blev også bragt til bordet ved sidste års budgetforhandlinger.

Initiativet var dog ikke en del af den endelige budgetaftale, som blev indgået mellem Enhedslisten, Alternativet, Radikale og en række borgerlige partier uden om Socialdemokratiet og SF. 

Derfor bringer de to partier nu forslaget op igen på torsdagens møde i Borgerrepræsentationen. 

"Vi synes det her forslag er for vigtigt til at gå i glemslen. Derfor vil vi give de andre partier en ekstra mulighed for at bide til bolle nu. Jeg synes faktisk, det er ansvarspådragende, hvis man som grønt parti på rådhuset ikke vil stemme for det her," mener Jonas Bjørn Jensen. 

Altinget har forsøgt at få et interview med Enhedslistens teknik- og miljøborgmester Line Barfod, men hun har ikke haft mulighed for at stille op til interview.

I en sms skriver borgmesteren, at Enhedslisten havde forslaget med til budgetforhandlingerne sidste år. 

"Det havde S og SF ikke. Derfor var der heller ikke flertal for det i den budgetaftale, som blev lavet," skriver hun videre.

"Men jeg glæder mig over, at det nu er et ønske fra S og SF, for det øger jo sandsynligheden for, at vi kan få det med i den næste budgetaftale," tilføjer borgmesteren. 

Hos Socialdemokratiet undrer Jonas Bjørn Jensen sig dog over, at teknik- og miljøborgmesteren først vil se på forslaget til efteråret. 

"Jeg forstår ikke, hvorfor man skal vente ni måneder med at gennemføre det her. Det betyder, at der slipper en masse CO2 ud i atmosfæren, som man kunne have sparet københavnerne for,".

Teknik- og Miljøforvaltningen anslår, at betalt parkering om søndagen vil skæppe i kommunekassen med 27 millioner kroner om året. Langt størstedelen af overskuddet skal dog afleveres til staten. 

,

Forrige artikel Lars Aagaard: Et særligt tysk krav kan være en torpedo ind i forbuddet mod fossilbiler Lars Aagaard: Et særligt tysk krav kan være en torpedo ind i forbuddet mod fossilbiler Næste artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge