R: Transporten skal omstilles til vedvarende energi

DEBAT: Meget transport baserer sig stadig på fossile brændstoffer. Det kan og skal laves om, så flere har mulighed for at benytte transportmidler, der bruger vedvarende energi. Men forbud og begrænsninger er ikke vejen frem, skriver Andreas Steenberg (R).

Af Andreas Steenberg (R)
Transportordfører

Radikale Venstre ønsker en fremtid uden kul og olie.

Vi er godt på vej. I særdeleshed når vi ser på energisektoren, hvor rigtigt meget strøm produceres fra vindmøller og andre vedvarende energikilder.

Men transporten er stadig for det meste på fossil energi. Det kan og skal vi lave om! Men hvordan?

Omstilling og modernisering
Jeg synes, alt for meget af debatten handler om at begrænse mennesker og transporten. Folk må ikke køre i bil, man skal tage tog, og man skal ikke flyve. Jeg tror ikke forbud og begrænsning er vejen at gå. Det er omstilling og modernisering til gengæld. Mennesker skal på arbejde, ud at rejse og dyrke deres fritidsaktiviteter. Derfor nytter det ikke noget at gøre et problem ud af, at familien i en landsby kører meget i bil og har mange biler. Hvad pokker skulle de ellers?

Jeg mener, at vi skal opgradere den kollektive trafik, der hvor kollektivet er stort, og der er økonomisk grundlag for det.

Biler og tog på el
Vi investerer 110 milliarder kroner i ny infrastruktur. Med den nye aftale om DSB sætter vi gang i køb af nye eltog. Vores gamle tog er nemlig sammen med en forældet infrastruktur den kollektive trafiks helt store problem. Og så kommer togene over på el fra vedvarende energi. Jeg tror på, at mange faktisk hellere vil tage toget, hvis det går hurtigere og kommer til tiden. Det har vi sat i gang.

I landdistrikterne vil mange køre i bil. Det er utopi at tro andet. Her skal vi fortsat investere i elbiler, brintbiler og andre løsninger. Jeg tror på, at alle biler om et årti eller to vil være på el og anden form for vedvarende energi. Jeg synes, Danmark skal gå forrest, og på den måde udvikle teknologi og industri. Ligesom på vindmøllerne.

Næste forlig om infrastruktur i Danmark skal være grønt og pege frem mod en fremtid uden kul og olie. Og samtidig være realistisk, så mennesker kan have en god hverdag.

 

Forrige artikel S: Ryanair i krig mod den danske model S: Ryanair i krig mod den danske model Næste artikel S: Flere skal tage den kollektive trafik S: Flere skal tage den kollektive trafik