Intelligente elmålere gavner vindenergien

DEBAT: Hvis politikerne gør fjernaflæste elmålere obligatoriske hos forbrugerne, vil det give lavere elregninger og styrke vindkraften.

Af Lars Aagaard
Vicedirektør, Dansk Energi

Vi venter alle spændt på regeringens udspil til ny energistrategi. Mange spørger sig selv, om det er fordi, man er løbet tør for ideer til konkret handling og viljen til at betale, hvad ambitionerne koster.

Fra Dansk Energis side vil vi gerne bidrage med et konkret forslag, som både er billigt og perspektivrigt. Vi vil oven i købet gerne bidrage til finansieringen.

Forslaget er simpelt. Indfør et lovkrav om, at alle danske elmålere udskiftes, så de dels kan fjernaflæses, dels kan aflæses hver time. Dette vil gøre det muligt for os som forbrugere af strøm at ændre vores forbrugsmønstre, så vi spare på strømmen, når prisen er høj, og kan bruge løs, når den er billig.

Det vil give os langt mere præcis information om vores forbrug og dermed gøre det lettere for os at opføre os økonomisk og miljømæssigt forsvarligt.

Vindenergi og intelligente elmålere hænger sammen
Nye elmålere vil også gøre det langt nemmere for os at udnytte vindenergien. Den intelligente elmåler muliggør nemlig, at vi automatisk kan skrue op for vores elforbrug, når priserne er lave, og det er de, når det blæser meget.

Den intelligente elmåler bør derfor indgå som et element i den langsigtede strategi for at øge andelen af vindenergi i vores elforbrug.

Vi er kommet langt med at få vindenergien indpasset i vores energisystem. Men allerede i dag giver det os en række udfordringer. På den korte bane koster det fortsat penge, men det alvorligste problem er måske, at det er svært at styre, hvornår det blæser, og dermed få produktionen til at passe til efterspørgslen.

På dage, hvor det blæser meget, har vi overproduktion af el i Danmark, som vi så sælger alt for billigt eller ligefrem forærer gratis til bl.a. tyske virksomheder og forbrugere.

Og selvom Jacob Haugaard lovede os medvind på cykelstierne, er den rigtige vej fremad nok at se på, hvordan vi kan ændre forbrugsmønsteret frem for politiske tiltag, der skal styre vindstyrken.

Hvis vi vil have mere vind i vores elsystem, må vi derfor også blive bedre til at udnytte den. Intelligente fjernaflæste elmålere er derfor et initiativ, der går hånd i hånd med ambitionen om en mere bæredygtig energiproduktion.

Bedre økonomi, service og miljø på samme tid
Fjernaflæsning af elmåleren vil også være en lille revolution for os som forbrugere. Vi slipper for at aflæse vores målere, og det bliver nemt at gennemskue, hvor meget strøm vi bruger.

Med tiden vil vi alle sammen helt automatisk kunne få en overvågning af vores elforbrug, der f.eks. vil kunne holde øje med om dit elforbrug er unormalt højt. Vi vil få gulvvarme baseret på el, som automatisk slår fra, når du er på arbejde eller når prisen er meget høj.

For flere af os vil det være helt normalt at pakke vaskemaskinen og lade den selv slå til, når prisen er lav, i stedet for at vi alle tænder den lørdag formiddag.

Og standby problemet omkring dit fjernsyn, stereoanlæg og computer vil kunne fjernes. Den intelligente elmåler åbner dermed en hel ny verden af serviceydelser, der kan gøre vores hverdag let og behagelig, samtidigt med at vi gør noget godt for miljøet og sparer penge.

Stort eksportpotentiale
Med intelligente elmålere vil der opstå et helt nyt marked for avancerede produkter. Danmark har historisk vist, at vi har en industri, som evner at fange de nye muligheder. Det gælder ikke mindst på det energiteknologiske område. Med intelligente elmålere til alle husstande og virksomheder vil vi få skabt et godt dansk hjemmemarked for de virksomheder, som skal udvikle de nye smarte produkter.

Udviklingen er i gang både herhjemme og i landene omkring os. I Sverige har man indført månedlig aflæsning af alle el-målere. Det har reelt betydet, at alle har fået fjernaflæsning.

I Italien er man også på vej med at etablere fjernaflæsning til alle. Det er med andre ord ikke ren fremtidsmusik, men virkelighed i flere EU-lande. Herhjemme er flere danske netselskaber ved at installere de intelligente målere.

Men den frivillige vej har sin begrænsning, og den går bl.a. ved, at netselskaber uden stor formue ikke har råd til at installere målerne, og vi risikerer en situation, hvor hvert selskab skal opfinde sin egen standard hver gang.

Netselskaberne vil gerne bidrage - vil Folketinget?
Vi kan få de intelligente elmålere i alle hjem inden for 5 år. Det kræver blot, at Folketinget vedtager en lov, der pålægger netselskaberne at installere dem. Det kræver en engangsinvestering på i omegnen af 1.000 kr. pr. måler. En regning som snildt bør kunne deles mellem netselskaberne, kunderne og den statskasse, som udviser imponerende overskud.  

Samtidigt med den politiske beslutning bør der nedsættes en arbejdsgruppe i samarbejde mellem Transport- og Energiministeriet og Dansk Energi, der inden sommeren 2007 skal fastlægge minimumskrav til måleren og kommunikationsudstyr, så vi får en fremtidssikret samlet platform, der gør det muligt at udvikle de mange nye apparater og services til danskerne.

Forrige artikel Transportformerne skal samarbejde mere Næste artikel Stærk fusion hos transportforskningen