Forbrugerrådet TÆNK: Flyrejsende skal kende erstatningsrettigheder

TRANSPORTDEBATTEN: Flyselskaberne har pligt til at oplyse passagerne om deres rettigheder, men det sker ikke ofte nok, skriver Astra Ostrowski, seniorrådgiver ved Forbrugerrådet TÆNK.

Af Astra Ostrowski
Seniorrådgiver, Transport, Forbrugerrådet TÆNK

Solcremen, badedragten og børnene er pakket. Vi glæder os til årets sommerferie, men for mange bliver ferien ødelagt af forsinkede og aflyste fly.

Antallet af klager over flyselskaberne er stigende, og Forbrugerrådet Tænk kæmper for bedre rettigheder og klarere regler for de rejsende.

For nylig kunne vores magasin Forbrugerrådet Tænk fortælle historien om Per Frykman, der sidste år var med sin kone og to vennepar på ferie i Italien.

På hjemturen endte rejsefællerne med at blive fanget seks timer i lufthavnen i Milano på grund af et forsinket fly.

Manglende informationer
Passagerne fik undervejs ingen informationer om, hvornår de kunne komme hjem, og ingen oplysninger fra flyselskabet om, at Per Frykman og de andre rejsende havde ret til både forplejning og økonomisk erstatning.

Først efter hjemkomsten, hvor Per Frykman bad firmaet flyforsinkelse.dk om at tage sin sag, fik han den erstatning, som reglerne ellers giver ham ret til.

Hvert år er der mange passagerer, der som Per Frykman ikke får den hjælp og erstatning, de har ret til, når deres fly er forsinket eller aflyst.

Antallet af klager til Trafikstyrelsen fra utilfredse flypassagerer har været stærkt stigende, og de mange sager viser, at reglerne er for uklare. Det kan være endog meget vanskeligt at gennemskue, om man har ret til erstatning eller ej.

I Per Frykmans tilfælde havde passagererne ret til 1.850 kr. pr. person, men erstatningen kan gå helt op til 4.440 kr. afhængigt af, hvor langt man rejser. 

Uklare definitioner
Skyldes forsinkelsen eller aflysningen "usædvanlige omstændigheder", som flyselskabet ikke er herre over - f.eks. snestorm, sikkerhedstrusler eller strejke - har man ikke krav på erstatning.

Det er en konkret vurdering, om der er tale om "usædvanlige omstændigheder". Desværre er der løbende eksempler på, at flyselskaberne prøver at udnytte denne bestemmelse til at undgå at betale erstatning.

I Forbrugerrådet Tænk mener vi ikke, at sne i København er en "usædvanlig omstændighed".

Der er ligefrem virksomheder, som har gjort det til en forretning at behandle erstatningssager for passagerne.

Sagerne ender så ofte i retten, hvor der let kan gå et halvt år eller mere, før der træffes en afgørelse.

I ca. halvdelen af sagerne vurderes det, at flyselskabet ikke har levet op til lovgivningen, og passageren får medhold.

Øget oplysning om rettigheder
Det er godt, at forbrugerne kan få hjælp fra fx. firmaet flyforsinkelse.dk, men det er en falliterklæring for flyselskaberne, at der ligefrem er opstået et marked for private virksomheder, som hjælper forbrugerne til at få de penge, de - hævet over enhver tvivl - har ret til.

I 2013 fremlagde EU et forslag til ændring af forordningen om flypassagers rettigheder.

Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at definitionen af "usædvanlige omstændigheder" strammes, at retten til kompensation ved lange forsinkelser forbedres, og så bør det være muligt at give flyselskaberne strengere straffe, når de overtræder reglerne.

Flyselskaberne har pligt til at oplyse passagerne om deres rettigheder, men det er kun omkring halvdelen af de flyrejsende, der er klar over, at de har ret til kompensation.

Derfor vil Forbrugerrådet Tænk hen over sommeren føre kampagne i de danske lufthavne for at informere passagerne om deres rettigheder.

Det er dog ikke alle de mange sommerferierejsende, vi kommer i kontakt med, så sørg for at kende dine rettigheder, inden du tager af sted til lufthavnen.

Forrige artikel Havnetunnelens død? Havnetunnelens død? Næste artikel NOAH: Øget transportbeskatning er påkrævet NOAH: Øget transportbeskatning er påkrævet