V: Togfond udstiller venstrefløjens uansvarlighed

DEBAT: Der mangler ni milliarder kroner i togfonden. Men Socialdemokraterne og SF vil desværre ikke se virkeligheden i øjnene og fortsætter med at bruge penge, der ikke er der, skriver Louise Elholm (V).

Af Louise Elholm (V)
Skatteordfører 

I mit første indlæg i debatten om togfonden skrev jeg, at forligsparterne bliver nødt til at indse, at der er et stort hul i finansieringen af togfonden.

Desværre lader det ikke til, at Socialdemokraterne og SF’s ordførere vil se virkeligheden i øjnene.

Virkeligheden er, at olieprisen er faldet markant, siden forliget blev indgået. Det betyder, at der mangler ni milliarder kroner i togfonden. Det er godt og vel en tredjedel af hele togfondens midler. Derfor ønsker Venstre et serviceeftersyn og om nødvendigt en tilpasning af fondens investeringer.

Nægter at se på tilpasninger
DSB har eksempelvis tilkendegivet, at man kunne spare godt 300 millioner kroner om året mod lidt langsommere tog og nogle få minutters længere rejsetid. Det er dybt uansvarligt, at Socialdemokraterne og SF tilsyneladende ikke engang overvejer denne form for tilpasninger.

Socialdemokraterne og SF nøjes i stedet med at anklage Venstre for ikke at ville forbedre den offentlige transport. Det er selvfølgelig en grov fordrejning. Vi er meget positive over for at give et løft til den offentlige transport. Men det nytter ikke noget at bruge penge, der ikke er der.

Gyldne løfter og ubetalt regning 
Den daværende røde regering valgte at lave togfonden som en aftale uden om Venstre, og dermed er Venstre ikke bundet af aftalen. Det er derfor kun rimeligt, at vi giver togfonden et serviceeftersyn og sætter en stopper for den uansvarlige praksis med at bruge penge, der ikke er der. Økonomisk ansvarlige partier forstår at prioritere, så udgifterne passer med indtægterne.

Den tidligere regering førte en uansvarlig økonomisk politik. De kom med gyldne løfter om togfonden, men glemte at betale regningen. Den sidder Venstre med nu. Men vi nægter at lukke øjnene for den manglende finansiering og tro, at det hele løser sig selv. Jeg ville ønske, at Socialdemokraterne og SF havde det på samme måde.

Forrige artikel Råd: Togfond bringer os tættere på energimål Råd: Togfond bringer os tættere på energimål Næste artikel DI: Husk den trafikale forsyningskæde DI: Husk den trafikale forsyningskæde