Virksomheder skal tage sundhedsansvar

DEBAT: Virksomheder bør tage et ansvar og sætte større fokus på medarbejdernes sundhed og trivsel. Det skriver Rasmus Ruby-Johansen i sit debatindlæg.

Af Rasmus Ruby-Johansen
Chef for PFA's Sundhedscenter 

Sundhedsforsikringer er desværre blevet en politisk kampplads. Ideologien overskygger indholdet. Det betyder, at de større perspektiver ude på arbejdspladserne glemmes.

Ja - PFA sælger sundhedsforsikringer, men vi ser det som en del noget langt vigtigere, nemlig at danske virksomheder i stigende tager medansvar for medarbejdernes sundhed og trivsel.

Flere og flere virksomheder er opmærksomme på, at en aktiv indsats for at skabe sunde arbejdspladser både er social ansvarlighed og god forretning på bundlinjen. Social ansvarlighed er ikke filantropi. Ansvarlighed skal indarbejdes som en integreret del af den måde, man driver sin virksomhed på. Virksomhederne tager således socialt ansvar over for sine medarbejdere, blandt andet fordi det kan betale sig.

På samme måde skal virksomhederne tage sundhedsansvar, fordi det kan betale sig - eller rettere de skal tage sundhedsansvar på en så klog måde, at det også er en fordel for virksomheden.

Sygdom er et samfundsproblem 
140.000 danskere er hver dag sygemeldt fra deres arbejde. Dertil kommer hundredetusindevis, der ikke er i arbejde på grund af sygdom. Sygdom blandt personer i den erhvervsaktive alder er et af de største samfundsproblemer.

Sygefravær koster samfundet omkring 37 mia. kr. om året. I den private sektor er medarbejderne i gennemsnit syge 7,6 dage om året. Det betyder, at en virksomhed, der skal bruges 30 medarbejdere skal ansætte 31, fordi der hele tiden er én syg.

Det økonomiske potentiale i nedbringelse af sygefraværet er derfor enormt for danske virksomheder og for den offentlige sektor. Derfor skal virksomhederne have fokus på sundhedsledelse, så man har en målrettet strategi for at sikre sunde medarbejdere.

Fokus på sundhedsledelse 
Det er den naturligste ting i verden, at virksomhederne skal sikre et godt arbejdsmiljø og forhindre arbejdsulykker. Men de "arbejdsulykker" der opstår på jobbet over flere år i form af langsom nedslidning, stress, psykisk og fysisk belastning, usunde vaner m.m. er der ikke tradition for, at virksomhederne skal forholde sig til.

Virksomheder, der tager den opgave alvorligt, tager grundigt fat. Det handler ikke bare om sund kantinemad og rygestopkurser. Det handler om sundhedsledelse, hvor man vurderer indsatsen ud fra de konkrete medarbejdere man har, hvor man målretter indsatsen og måler på effekten.

Her handler det om at undgå mistrivsel og sygefravær ved en forebyggende indsats. Det handler helt naturligt også om, at tage ansvar for behandling og tilbagevenden til jobbet, når medarbejdere alligevel rammes af sygdom.

Det er nemlig i den hurtige tilbagevenden, at der er store gevinster at hente. Her kommer sundhedsforsikringen ind som en del af indsatsen.

Det er både i virksomhedens, i medarbejdernes og i samfundets interesse, at virksomhederne tager dette ansvar. Det tæller på bundlinjen hele vejen rundt. Sundhedsforsikringen er en lille, men integreret og væsentlig del af virksomhedernes sundhedsansvar. Virksomhedens ansvar stopper jo ikke, når medarbejderen er sygemeldt, ligesom virksomhedens ansvar heller ikke stopper, når først arbejdsulykken ér sket.

Sundhedsforsikringer handler derfor ikke om skattetænkning eller frynsegoder. Det handler om det sundhedsansvar, som virksomhederne tager i forhold til deres medarbejdere. Et ansvar som burde fremmes.

Forrige artikel Loven skal sikre modellers sundhed Næste artikel Spiseforstyrrede bliver forhindret målrettet behandling
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.