Uddannelse af alkohol-behandlere i fare

DEBAT: Fordi unge nu oftere drikker sig fulde cider i stedet for alko-pops, bliver der udløst færre penge til uddannelse af alkohol-behandlere. Årsagen er en absurd lovteknik, påpeger overlæge Ulrik Becker fra Institut for Folkesundhed.

Af Ulrik Becker,
Overlæge, dr.med., Gastroenheden, Hvidovre Hospital og adjungeret professor, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

Vi har et alkoholproblem af dimensioner med over en halv million danskere med et skadeligt forbrug og cirka 140.000 med afhængighed af alkohol.

Mere end halvdelen af de alkoholafhængige har en psykiatrisk lidelse, og lige så mange har andre helbredsproblemer af den ene eller anden art. Derfor kan man godt undre sig over, at der ikke for længst er etableret krav til behandlernes uddannelse.

Det stiller store faglige krav til medarbejdere at kunne opspore og screene alko­holmisbrugere. Specielt den psykiatriske problemstilling kræver stor viden, ellers finder man ikke disse patienter og får dem behandlet rigtigt.

Det er sådan i Danmark, at der ikke er nogen formelle krav til behandlernes uddannelse. Derfor var rigtig positivt, at Sundhedsstyrelsen for et par år siden etablerede en grunduddannelse for behandlere i den offentlige alkoholbehandling.

Og der har siden været stor efterspørgsel. Der har nu været 8 hold á 20-25 behandlere gennem uddannelsen, som har til formål at give personale med en mellemlang videregående uddannelse en basal indføring i evidensbaseret alkoholbehandling.

Intet salg af alkopops - ingen uddannelse
I flere år har der været en særlig beskatning af de såkaldte alkoholsodavand eller "Alkopops" og provenuet af denne skat har været øremærket til indsatser på alkoholområdet.

Disse skatteindtægter har finansieret grunduddannelsen for alkoholbehandlere. Lyder det absurd - ja, men det bliver værre. I løbet af de sidste år er salget af disse produkter faldet dramatisk til fordel for andre alkoholprodukter udviklet til unge - de såkaldte ciderprodukter, som nu også har fået en særlig skat.

Denne skat har imidlertid ikke den samme klausul for anvendelsen. Provenuet af cider-beskatningen skal anvendes til generel forebyggelse og sundhedsfremme.

Resultatet er, at gennemførelsen af grunduddannelsen for alkoholbehandlere er afhængig af hvor meget alkohol, der bliver drukket af unge. Salget af alkohol-sodavand er nu faldet så meget, at det har været nødvendigt at aflyse næste hold i foråret 2012, som allerede var overtegnet.

Det er meget uheldigt, at dette initiativ ophører. Alle - inklusive hele det faglige miljø - opfatter uddannelsen som et væsentligt element i kvalitetsudviklingen af den kommunale alkoholbehandling - et i forvejen underprioriteret område.

Behandlere uden uddannelse og autorisation 
Alkoholområdet har stort behov for kvalitetsudvikling og opkvalificering og kompetenceudvikling af medarbejderne. Efter min opfattelse bør der indføres en egentlig autorisationsordning med krav til, hvilken uddannelse man skal have for at drive alkoholbehandling, så vi ikke skal blive ved med at opleve, at man kan drive behandling uden nogen formel uddannelse. Det er da helt absurd at finansiere uddannelsen af alkoholbehandlere via en alkoholskat. Man er nødt til at have en stabil finansiering, så det at få en uddannelse inden for alkoholbehandling er noget, man kan regne med.

Vi har nu fået en regering, som tror på forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme. En passende start kunne være, at man nu sikrede uddannelsen af alkoholbehandlere i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Lille udgift - stor betydning.

Forrige artikel Mindre pilleglas kan give færre selvmordsforsøg Næste artikel Først ernæring så økologi
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.