Først ernæring så økologi

DEBAT: Pengene, der er afsat til økologisk mad i offentlige køkkender, kunne være brugt bedre. Problemet om underernæring blandt patienter og ældre er mere presserende, mener Kost og Ernæringsforbundets formand.

Af Ghita Parry,
formand for Kost og Ernæringsforbundet

Regeringen og Enhedslisten med den socialdemokratiske fødevareminister Mette Gjerskov i spidsen har afsat 56 millioner kroner til at fremme brugen af økologiske råvarer i de offentlige køkkener i løbet af de næste to år.
Målet er, at 60 procent af de råvarer, som køkkenerne bruger, skal være økologisk.

God ide, men økologi må ikke fjerne fokus fra kampen mod underernæring blandt patienter og ældre på plejehjem.

Planen om mere økologi i de offentlige køkkener er fremsynet, når man ser på miljø og bæredygtighed. Offentlige køkkener køber nemlig en betragtelig mængde råvarer. Økologiske råvarer frem for konventionelle vil derfor få stor betydning for miljøet.

Mere presserende end økologi 
Men økologi gør hverken fra eller til, når det drejer sig om at løse det mest presserende problem omkring ernæring og sundhed - at 30-60 procent af patienterne på sygehusene og ældre på plejehjemmene er underernærede.

Hvis samfundet bruger de nødvendige ressourcer på at komme underernæring til livs og give gamle og syge kræfter og livsglæde tilbage, viser undersøgelser, at der kan spares rigtigt mange penge på kortere indlæggelsestider og færre genindlæggelser. Forleden hørte jeg i TV professor i ernæring, Jens Kondrup fra Rigshospitalet, sige, at der kan spares 1,5 milliarder kroner ved at sætte politisk fokus på patienternes ernæring. Det er en stor sum penge, der i stedet kunne bruges på økologi.

Økologi koster. Københavns Madhus og Økologisk landsforening har vist, at det er muligt at omlægge inden for samme driftsbudget, hvis menuplanen ændres, og spildet begrænses. Det kan det i små køkkener. Men jeg er helt overbevist om, at det nærmest er umuligt i de meget store. Dem bliver der flere og flere af, og i de store køkkener er produktionen så gennemrationaliseret, hver krone skal vendes, og der er ikke plads til økologi i det stærkt beskårne budget!

Min opfordring til fødevareministeren og Enhedslisten er derfor, at de går tilbage til forhandlingsbordet og inviterer både sundhedsministeren og socialministeren med. Og så må de sammen finde ud af, om de virkelig bruger skattekronerne fornuftigt, hvis de bruges på økologi frem for at bekæmpe underernæring hos patienter og ældre på plejehjem

Forrige artikel Uddannelse af alkohol-behandlere i fare Uddannelse af alkohol-behandlere i fare Næste artikel Begrebs-roderi skader lungepatienter Begrebs-roderi skader lungepatienter
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.