Tidligere departementschef i spidsen for HPV-følgegruppe

FORSKNING: Ib Hvalsborg, der er tidligere departementschef i Sundhedsministeriet, skal være formand for den følgegruppe, der skal udvælge ansøgere til 11 millioner kroner til forskning i bivirkninger ved HPV-vacciner.

Har HPV-vaccinen uventede bivirkninger? Det spørgsmål kan forskere nu søge i alt 11 millioner kroner til at finde svar på. Det oplyser Lægemiddelstyrelsen. 

Folketingets satspuljepartier har bevilliget syv millioner kroner til formålet, mens Kræftens Bekæmpelse har bevilliget fire millioner kroner.

Politisk og i medierne har der de seneste år periodevis været en ophedet diskussion om, hvorvidt der er ukendte bivirkninger ved HPV-vaccinerne, som myndighederne ellers har erklæret sikre. 

Lægemiddelstyrelsen har til at fordele pengene nedsat en følgegruppe med forhenværende departementschef i Sundhedsministeriet Ib Valsborg som formand.

Han skal sammen med medlemmer fra sundhedsfaglige organisationer og patientforeninger være med til at udpege de projektansøgninger, som skal modtage støtte.

Lægemiddelstyrelsen oplyser, at Kræftens Bekæmpelse ikke har stillet særlige betingelser for donationen på de fire millioner kroner.

”Det betyder, at forskere, der ikke opnår finansiering indenfor satspuljens ramme, nu får mulighed for at få del i den nye pulje fra Kræftens Bekæmpelse. Der er stor efterspørgsmål efter mere viden om vacciners mulige bivirkninger, så derfor kan vi kun bakke op om, at forskningen på dette område styrkes”, siger Henrik G. Jensen, der er enhedschef for Lægemiddelovervågning og Medicinsk Udstyr i Lægemiddelstyrelsen.

Der er frist for ansøgninger til Lægemiddelstyrelsens pulje 1. april 2016.

 

 

 

Forrige artikel Sygeplejersker og læger til Løhde: Drop gabestokken Næste artikel Bedre Psykiatri: Systemet svigter psykisk syge
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.