Sundhedsstyrelsen efter Brostrøm og corona: Hvad er kursen, Egebart?

I seks måneder har han været direktør for Sundhedsstyrelsen. Nu besøger Jonas Egebart politisk stuegang til en snak om styrelsens magt og afmagt, den næste sundhedskrise og de største bump på vejen for psykiatriens 10-årsplan.

Hvorfor blev han læge men aldrig speciallæge?

Hvad håber den nye direktør for Sundhedsstyrelsen han vil blive huske for?

I denne uges udgave af Politisk Stuegang, kan du møde Jonas Egebart, som sidste år overtog en styrelse, som den brede offentlighed nok mest forbinder med ordene Brostrøm og coronakrise.

I programmet stilles der skabt på Sundhedsstyrelsens økonomi og rolle i fremtidens sundhedsvæsen og en stribe aktuelle problemer. 

Og så fortæller Jonas Egbart, hvordan et enzym skræmte ham over på medicinstudiet.

Dagens emner er:

  • Er der en grundlæggende misforståelse af, hvad Sundhedsstyrelsen kan bestemme ude i sundhedsvæsenet?
  • Privat kræftbehandling og udredning i psykiatrien: Kan Sundhedsstyrelsen sige god for kvaliteten?

  • Står styrelsen overfor en sparerunde?

  • De aktuelle problemer i børne- og ungepsykiatrien

  • 10-årsplanen: Hvad er næste skridt og hvad bliver det sværeste?

  • Hvordan vil Jones Egebart gerne huskes?

  • Hvordan et enzym skræmte Jonas Egebart fra biokemi til medicin?

 

Det siger Jonas Egebart:

Om kriseberedskabet efter corona
"Jeg tror personligt ikke, at den næste sundhedskrise falder i samme kategori som den sidste sundhedskrise. Det skulle da være mærkeligt. Måske er næste krise et it-angreb, så vi ikke har adgang til vores it-systemer. Eller det kan være en forsyningskrise, hvor vi ikke har adgang til forskellige utensilier (medicin, udstyr mm., red)"

Om det korte og det lange perspektiv for psykatrien
"Der er et akut behov lige nu i psykiatrien. Men samtidig er vi nødt til at holde fast i, at vi skal opbygge noget klogt - en faglig udvikling og kapacitet over tid. Begge de ting skal vi kunne håndtere. Ellers risikerer vi, at vi igen løser psykiatriens behov med nogle kortsigtede investeringer."

Hvem har ansvaret for overbehandling og privat kræftbehandling, fedmemedicinering og psykiatrisk udredning?
”Det er jo sådan, at læger har en ordinationsret til at ordinere godkendte lægemidler. Omvendt, så hvis vi anbefaler noget, går vi jo ud fra, at man følger det. Men vi har ikke tilsynsopgaven på det, den ligger i andre myndigheder.”

 

Forrige artikel Riget fattes penge, hvis sundhedvæsenets nedslidte kronjuvel skal skinne som ny Riget fattes penge, hvis sundhedvæsenets nedslidte kronjuvel skal skinne som ny Næste artikel Sundhedsstyrelsens direktør udsender en efterlysning: Jeg kan da godt være bange for, at vi har bidraget til problemet Sundhedsstyrelsens direktør udsender en efterlysning: Jeg kan da godt være bange for, at vi har bidraget til problemet
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.