Sundhed til debat

Debat: Trods den første tids brokkeri over hjemmesiden sundhedskvalitet.dk, tror Lars Løkke Rasmussen (V) på, at den kan skabe mere åbenhed.

Lars Løkke Rasmussen (V),
indenrigs- og sundhedsminister

"Vi vil gøre det bedre end Vejle", lød det fra Sygehus Vestsjælland, da man havde besøgt www.sundhedskvalitet.dk. Der har været lidt mumlen i krogene om hjemmesiden, men det er mit indtryk, at de fleste nu hilser åbenheden om kvaliteten i sundhedsvæsenet velkommen.

Åbenhed er vigtig
Sundhedsvæsenet skal ikke længere være et lukket land for de danske patienter og deres pårørende. Det skal være åbent og gennemsigtigt - også af hensyn til det frie valg. Og det skal ikke længere være sådan, at man skal være uddannet som læge for at kunne sammenligne oplysninger om kvaliteten og servicen på de enkelte sygehuse.

Vi er med http://www.sundhedskvalitet.dk/ nået et stykke ad vejen. Hjemmesiden giver os alle sammen et godt indblik i, hvad vores sundhedsvæsen leverer. Og giver sygehusene mulighed for at lære af hinanden på en mere åben måde end hidtil. Jeg tvivler på, at Vejle uden kamp til stregen får lov til være det eneste sygehus med fire stjerner.

Der har naturligvis også været kritiske røster. Sådan som det ofte sker, når forandringens vinde blæser, og nogle hellere vil sætte læskærme op, i stedet for at bygge vindmøller. "Tallene er for gamle - vi har forbedret os siden", har vi hørt. "Det er de forkerte parametre vi måles på", lyder det. Det er nogle af de indvendinger, som især sygehusene har bragt til torvs.

Inden toget kørte
Til kritikerne vil jeg blot sige: Jeg har hørt jer. Men hvis vi hele tiden skulle vente på nye og forbedrede tal, ville toget jo aldrig forlade perronen. I stedet er der lagt mange kræfter i at sikre kvaliteten af data. Og det vil der også fremover blive.

For tallene skal naturligvis være aktuelle, hvis de skal give patienterne oplysninger om kvaliteten på sygehusene, som de kan bruge her og nu, for eksempel i forbindelse med det frie valg. Men jeg vil gerne understrege, at vi gengiver de nyeste tal, som vi er i besiddelse af - og det er sygehusene selv, der indberetter tallene til Sundhedsstyrelsen. Så hvis tallene er for gamle, kan jeg kun opfordre til at indsende de nyeste tal.

Måles rigtigt
Kvaliteten skal selvfølgelig måles på relevante parametre. I første omgang har vi taget udgangspunkt i, hvad vi allerede har af kvalitetsdata for sygehusene. Men jeg er meget åben over for gode og konstruktive ideer til videreudvikling af systemet.

For et vigtigt formål med hjemmesiden er netop, at den kan medvirke til at starte en debat, om hvordan de enkelte nøgletal og indikatorer gøres bedre. Så kvaliteten på sygehusene måles på de 'rigtige' parametre - og så sygehussektoren udvikler sig i den rigtige retning.

Forrige artikel Behandlingsgaranti for psykiatriske patienter? Næste artikel Det rigtige lægemiddel til den laveste pris
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.