Styrelse: Vi holder øje med kræft-ventetider

DEBAT: Sundhedsstyrelsens vicedirektør Dorte Thrige svarer på de seneste dages kritik af Sundhedsstyrelsens overvågning af ventetiderne til kræftbehandling.

Af Dorte Hansen Thrige 
Vicedirektør, Sundhedsstyrelsen
 
Kræftpatienter skal behandles inden for reglerne om maksimale ventetider, som blandt andet sikrer, at en patient til operation maksimalt må vente to uger på sin behandling. Hvis regionerne har problemer med at overholde reglerne, er det en situation, som Sundhedsstyrelsen ser på med stor alvor og hjælper med at finde behandlingskapacitet til i ind- eller udland.
 
Altinget sætter i to artikler den 8. og 9. januar fokus på ventetiderne til behandling for kræft og kritiserer Sundhedsstyrelsen for ikke at gribe ind over for de oplysninger om skønnede ventetider, som regionerne og hospitalerne har indberettet til venteinfo.dk i 2011.
 
Altinget har gennemgået oplysningerne på ventetidsinfo, som er hospitalsafdelingernes skønsmæssige vurdering af, hvor lang tid en nytilkommen patient maksimalt kommer til at vente på deres afdeling.

Ventetiderne på venteinfo.dk er dog kun vejledende, og de kan derfor ikke bruges til at konkludere, om regionerne har et problem med at leve op til reglerne om maksimale ventetider, eller om Sundhedsstyrelsen burde gribe ind.

Det er derfor misvisende, at Altinget indhenter kommentarer fra Kræftens Bekæmpelse og en række sundhedspolitiske ordførere og beder dem om at vurdere både regionernes og Sundhedsstyrelsens varetagelse af opgaverne på kræftområdet på denne baggrund.
 
Sundhedsstyrelsens overvågning af overholdelse af loven om maksimale ventetider på kræftområdet er derimod primært baseret på regionernes pligt til at informere og inddrage Sundhedsstyrelsen i konkrete sager samt den løbende dialog med regionerne i Kræftstyregruppen, Task Force og generelt.

Derudover orienterer Sundhedsstyrelsen sig om ventetider til især stråle- og kemobehandling på basis af oplysninger fra regionerne.
 
Sundhedsstyrelsen indkaldte Task Force til et ekstraordinært møde den 6. januar 2012 på grundlag af en henvendelse fra Kræftens Bekæmpelse og vurderinger fra kræftlæger, om at loven om maksimale ventetider ikke blev overholdt.

På mødet bekræftede regionerne, at de ikke har underrettet Sundhedsstyrelsen om manglende overholdelse af reglerne om de maksimale ventetider i relation til de sager om behandling af patienter med kræft i bugspytkirtlen, som blev omtalt i medierne ved årsskiftet.
 
For at få et overblik over det præcise antal kræftpatienter, der ikke fik deres behandlinger inden for de maksimale ventetider i 2011, besluttede Task Force derfor, at regionerne gennemgår regionernes forløb for patienter fra 2011 inden for kræftformerne lungekræft, kræft i æggestokkene, kræft i spiserøret og bugspytkirtelkræft, hvor de maksimale ventetider kan være tilsidesat.

Gennemgangen gør det muligt at afklare, i hvilket omfang patienterne har fået oplysninger om deres rettigheder i forhold til bekendtgørelsen, dvs. om de har modtaget behandlingstilbud i andre regioner eller i udlandet. Tilbagemelding skal ske i et samlet notat, som fremsendes snarest og forelægges Task Force for Patientforløb på Kræft- og Hjerteområdet på næste møde i marts 2012.
 
Kort efter mødet i Task Force offentliggjorde Rigsrevisionen en rapport, hvor der blandt andet blev sat fokus på de tre kræftsygdomme, lungekræft, tyktarms- og endetarmskræft og kræft i æggestokkene. Undersøgelsen viser, at der er behov for at overvåge de maksimale ventetider på behandling, så der kan reageres, hvis ventetiderne ikke overholdes. Derfor tog sundhedsminister Astrid Krag (SF) kort efter nytår tre initiativer:

  • en månedlig indberetning fra regionernes ledelse til Sundhedsstyrelsen. I disse indberetninger skal regionerne redegøre konkret for overholdelsen af reglerne om de maksimale ventetider.
  • at indføre de nødvendige registreringer, der én gang for alle kan skabe en robust samlet monitoreringsmodel på kræftområdet. Med de nye registreringer vil der - på baggrund af faktuelle og aktuelle data - blive fulgt op på, at de maksimale ventetider overholdes.
  • at styrke overvågningen af de faglige målsætninger, der er opstillet for patienternes forløbstider i pakkeforløbene på kræftområdet. Også her vil der blive indført registreringer, der sikrer helt præcise informationer om patienternes forløb på nationalt niveau.

 

Kommentar fra Altinget.dk:
Sundhedsministeriet har til Rigsrevisionen forklaret at:

"....styrelsen tager kontakt til den pågældende region for at sikre, at der tages hånd om problemerne, hvis det på venteinfo.dk viser sig, at konkrete sygehuse over en periode ikke kan leve op til de maksimale ventetider."

Denne forklaring har været udgangspunktet i Altingets dækningen af Sundhedsstyrelsens rolle i kræft-sagen.

 

 

Forrige artikel Regionerne: Ny uddannelsespolitik for sundhedsuddannelserne Næste artikel Hvorfor er det forbudt at tale om psykiatriske sengepladser?