SF: Regeringen har en skjult dagsorden

DEBAT: Mens Obama forsøger at trække sit sundhedsvæsen i retning af det skandinaviske, arbejder regeringen i det skjulte på at amerikanisere sundhedsvæsnet, skriver dagens debattør.

Af Karl H. Bornhøft
Sundhedsordfører (SF) for det medicinske område, forebyggelse, og praksissektoren

Det må være forfærdeligt ikke at kunne få nødvendig sygdomsbehandling til sig selv og sine børn - det burde enhver kunne forstå.

Alligevel så jeg forleden i nyhederne republikanske amerikanere samlet i en demonstration med Obamas forslag om et nationalt sundhedssystem. Et system der ellers skal sikre, at alle amerikanere - også de fattige og arbejdsløse - kan blive behandlet, når de er syge.

Med vrede og hadefulde blikke står de der, imens de skriger af deres lungers fulde kraft: "NEJ til socialisme - Vi vil ikke være med til at betale for de der mennesker - Hell no!!"

Amerikanske strømninger
Det løber mig koldt ned af ryggen, når jeg oplever denne form for egoisme og manglende næstekærlighed. For de samme usolidariske strømninger viser sig i Danmark med regeringens nedbrydning af det offentlige sundhedsvæsen. Det er tid til et alvorligt opråb!

Danskerne har krav på at få at vide, hvad der foregår bag kulisserne på Christiansborg. De skal vide, hvad de sætter deres kryds ved.

Der er tale om et sandt skuespil, når regeringen og DF påstår, at de vil "udvikle" vores velfærdssystem.

Løfterne om mere velfærd klinger nemlig hult, når man ser, hvordan virkeligheden er skruet sammen i dag. Sandheden er desværre snarere, at regeringen i øjeblikket er ved at afvikle velfærdssystemet ud fra en neoliberalistisk ideologi, hvor velfærdsstaten overlades til de frie markedskræfter.

I denne model vil de rige blive rigere, og de fattige vil blive fattigere - præcis som udviklingen allerede ses i dag. Her får man, hvad man betaler for - om det så gælder sygehusbehandling eller uddannelse. Det betyder bl.a., at der ikke længere er fri og lige adgang til sygehusbehandling i Danmark.

Siger ét - gør noget andet
Løkke og co. ved godt, at det ikke er klogt at sætte sig op imod det succesfulde velfærdssystem med stærke socialistiske rødder - selvom velfærdsstaten står i stærk kontrast til den liberalistiske og konservative ideologi.

De fleste danskere er store tilhængere af velfærdsstaten, og regeringen vil ikke risikere at miste vælgere - derfor bliver de fx ved med at påstå, at de vil sikre et stærkt offentligt sundhedsvæsen for alle.

Det er ikke underligt, at mange vælgere ikke kan skelne imellem højre og venstrefløjens intentioner - for umiddelbart siges der de samme ting.

Men ser vi på handlinger bag ordene, er det tydeligt, at Løkke har en helt anden dagsorden, som holdes skjult for danskerne.

Regeringen slører deres intentioner med deres velfærdsretorik, imens de neoliberalistiske reformer gradvist indføres i samfundet ved hjælp af spind og skumle planer. Det er bedragerisk - og imod alle demokratiske principper!

Regeringens plan er kort og præcist, at sundhedssektoren på sigt, og helst uden nogen rigtig opdager det, skal privatiseres og finansieres via brugerbetaling. Dermed kan virksomhederne og den velhavende elite betale mindre i skat.

Offentlige sygehuse svækkes
Afviklingen af velfærdsstaten udføres i praksis ved, at de offentlige sygehuse svækkes, imens de private sygehuse tilgodeses.

Det er umuligt for den private sundhedssektor at konkurrere med en effektiv offentlig sundhedssektor, der ikke skal producere profit. Derfor har regeringen underbudgetteret og dermed svækket det offentlige sundhedsvæsen over flere år.

Gennem en årrække er de offentlige sygehuse lænset for penge, og både service og arbejdsvilkår forringes markant. Ventelisterne blev længere, og personalet havde svært ved at klare den enorme arbejdsbyrde.

Så spilles det næste kort ud: På snedig vis oprettes der behandlingsgarantier som svar på de lange ventelister, som regeringen selv har været med til at skabe.

Privathospitalerne får snablen godt og grundigt ned i de offentlige sygehuses pengekasse, idet pengene følger patienten via behandlingsgarantien over til privathospitalerne.

Sundhedsforsikringer skaber ulighed
Resultatet er - som vi tydeligt ser - et udsultet sundhedsvæsen, der slet ikke kan matche det privates løn og arbejdsvilkår, hvorfor sundhedspersonalet flygter over til det private.

Herudover får virksomhederne adgang til at trække sundhedsforsikringer til deres medarbejdere fra i skat. En million danskere har i dag en sundhedsforsikring - langt de fleste via deres arbejde - og faktum er, at de står foran børn, studerende, arbejdsløse og ældre i køen til behandling.

Regeringens håb er, at når en tilstrækkelig andel af befolkningen har en sundhedsforsikring, vil flere ikke længere være med til at betale så høj en skat til en ydelse, som de ikke selv har gavn af.

På den måde får de politiske partier, som lover skattelettelser, større vælgertilslutning, og de kan fortsætte deres kamp med at nedbryde vores velfærdssamfund.

Det er forfærdeligt, at regeringen netop nu, trin for trin, er ved at tilintetgøre vores fælles stolthed, nemlig vores velfærdsstat. For dette vil få enorme konsekvenser for danskernes liv.

Mange fagfolk har således advaret om, at vi i løbet af få år kan have amerikanske tilstande i sundhedsvæsenet, hvis udviklingen fortsætter. En udvikling hvor egoismen er i centrum og enhver er sin egen lykkes smed. Det er lige meget med de andre - bare jeg selv har det godt.

Ingen opdager det
Det allerværste er dog, at dette sker uden danskernes viden! Danskerne har krav på at vide, hvad der foregår.

Vi har brug for en åben debat om, hvad det er for et velfærdssystem, vi ønsker - især nu hvor den neoliberalistiske indvirkning på vores samfund bliver større og større.

SF vil have et sundhedsvæsen, der er baseret på "solidaritet og etik" og vi vil gøre alt for, at ikke også vores sundhedsvæsen skal blive et marked, hvor forbrugeren vælger fra og til efter præferencer og betalingsvilje. For sygdomsbehandling må ikke blive en vare, som kun nogle har råd til.

Forrige artikel Kom frem med dokumentationen, Forbrugerråd Næste artikel Forbrugerrådet fastholder kritik af Lægemiddelstyrelsen
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.