Forbrugerrådet fastholder kritik af Lægemiddelstyrelsen

DEBAT: Lægemiddelstyrelsens finansieringsgrundlag er fortsat bekymrende, mener Forbrugerrådet. Men Forbrugerrådet afviser at have påstået ulovligheder i Lægemiddelstyrelsens praksis.

Af Sine Jensen
Sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet

"Aldrig har kontrollen været dybere og antallet af involverede eksperter været flere, og aldrig har det været sværere at få et nyt lægemiddel på markedet. Alligevel beskyldes den danske lægemiddelstyrelse med jævne mellemrum for at være i lommen på industrien og for at strø godkendelser af nye lægemidler ud med løs hånd - senest har Forbrugerrådet været ude med riven, men uden at ulejlige sig med at dokumentere kritikken."

Jeg beklager, hvis vores udtalelse er kommet til at fremstå som en generel mistillid til Lægemiddelstyrelsen. Sådan forholder det sig ikke. Vi sætter stor pris på Lægemiddelstyrelsen som samarbejdspartner. Baggrunden for udtalelsen er, at ifølge flere indlæg i Altinget | Sundhed om finansieringen af Lægemiddelstyrelsen kom det frem, at 80 % af styrelsens finansiering kommer fra lægemiddelindustrien. Det mener Forbrugerrådet er problematisk, og vi er ikke alene. Man har et lignende system i Storbritannien, og en rapport fra sundhedsudvalget i House of Commons konkluderer, at finansieringsformen kan påvirke uafhængigheden af styrelsen til fordel for industrien. Læg mærke til, at der står "kan påvirke" - ikke "vil påvirke". Forbrugerrådet påstår ikke, at Lægemiddelstyrelsens godkendelser er lemfældige og mangelfulde. Men et overvågningssystem, som er så afhængig af dem, det skal holde opsyn med, er potentielt skrøbeligt. Rapporten fra sundhedsudvalget i House of Commons anbefaler da også, at systemet bør laves om.

Forbrugerrådet har også tidligere har peget på, at den nuværende finansieringsform ikke giver Lægemiddelstyrelsen tilstrækkelige incitamenter til at tilbagekalde markedsføringstilladelser af forældede produkter. Vores synspunkt er således ikke en generel kritik af styrelsens arbejde, men udelukkende en principiel kritik af den økonomiske konstruktion.

Forrige artikel SF: Regeringen har en skjult dagsorden Næste artikel Nye forvirrede betragtninger om mælk fra Familien Kernesund Nye forvirrede betragtninger om mælk fra Familien Kernesund
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.