Regionsformand: Drop produktivitetskrav og genopbyg tilliden

DEBAT: I Region Nordjylland er hospitalerne fritaget fra aktivitetskrav. Den nye styring af sundhedsvæsnet skal baseres på tillid, skriver regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Af Ulla Astman (S)
Regionsrådsformand i Region Nordjylland

Mere af det samme er ikke svaret på sundhedsvæsnets udfordringer. Der er behov for at sige endegyldigt farvel til det omdiskuterede produktivitetskrav, som hvert år har betydet, at der løbes to procent hurtigere på landets hospitalsafdelinger.

Jeg er naturligvis glad for, at der nu tegner sig et folketingsflertal, som vil afskaffe produktivitetskravet. Men samtidig ved jeg også, at talknuserne i Finansministeriet nu går og overvejer, hvad der så skal træde i stedet for den hidtidige styring.

Frygten er, at regioner og hospitaler bliver underlagt et nyt finurligt finansieringssystem, som ikke giver mening for den enkelte leder og medarbejder. Og som kræver, at der opbygges komplekse systemer for at kunne følge op. Det vil betyde mere bureaukrati og mere usikkerhed. Vores fokus skal være på, hvad der giver værdi for den enkelte patient – ikke hvad der giver værdi på regnearket.

Det kræver, at vi har tillid til, at sundhedspersonalet sammen med patienten finder frem til de rigtige indsatser. Forskellige patienter har både forskellige behov og muligheder.

Har sat hospitalerne fri fra krav
I Region Nordjylland har vi med budgettet for 2018 taget et vigtigt skridt på vejen mod en ny og bedre styring. Vi har besluttet at sætte hospitalerne ”fri” ved at fritage dem fra kravet om to procent mere aktivitet. I stedet er pejlemærkerne nu nogle få og klare mål, for eksempel at patienter med kræft får en hurtig behandling. Vores ledelser vil altid have enkle og tidstro data, så de kan se, om udviklingen går den rigtige vej.

Vi vil understøtte vores ny styringsmodel med ambitiøse mål om at reducere antallet af kontroller med ti procent. Dermed undgår vi at spilde patienternes tid på unødvendige kontroller. Samtidig vil vi på sigt gøre en tredjedel af konsultationerne digitale, så patienten ikke behøver at møde frem. Det er enkle og klare håndtag, som giver nye muligheder for at forbedre patientoplevelsen – samtidig med, at vi optimerer anvendelsen af regionens ressourcer.

Danskerne skal sikres et stærkt sundhedsvæsen med tid til omsorg, tid til den rigtige behandling og som giver værdi for patienten. Det får vi kun gennem en styring baseret på gensidig tillid og få, klare mål. Naturligvis kombineret med den nødvendige realvækst.

Forrige artikel Apotekere: Sådan reducerer vi medicinfejl Apotekere: Sådan reducerer vi medicinfejl Næste artikel Nestlé: Underernæring er skelettet i skabet i sygehusvæsenet Nestlé: Underernæring er skelettet i skabet i sygehusvæsenet
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.