Region Midtjylland: Der skal gang i den grønne bevægelse i sundhedsvæsenet

DEBAT: Sundhedsvæsenet skal tage ansvar for den grønne omstilling. Vores nye bæredygtighedsstrategi skal brede sig til hele landet, skriver Anders Kühnau (S) fra Region Midtjylland.

Af Anders Kühnau (S)
Regionsrådsformand, Region Midtjylland

Danmark har ambitiøse mål for den grønne omstilling, der kræver, at alle dele af samfundet tager ansvar. Både private virksomheder og offentlige.

Vi skal have en mere cirkulær tilgang til produktion, forbrug, affald og genanvendelse – og det gælder ikke mindst i sundhedsvæsenet og dermed i regionerne. 

Region Midtjylland har i dag som arbejdsplads et klimaaftryk, der svarer til flere end 30.000 personers – altså flere, end der bor i hele Skive by.

Vores opgørelser viser, at 69 procent af vores klimaaftryk kommer fra de varer og ydelser, som vi køber. Otte procent kommer fra transport, 18 procent fra byggerier og fem procent fra energiforbrug.

Tallene viser, at der, hvor vi for alvor kan rykke noget hurtigt, er ved at handle mere bæredygtigt i hverdagen: Minimere forbrug og affald, sortere plastaffald, dosere rengøringsmidler og undgå engangsartikler, hvor det kan gøres uden risiko for patientsikkerheden.

Vi skal gøre tingene grønnere
På den baggrund har vi netop politisk vedtaget en strategi for bæredygtighed, der gælder alle vores arbejdspladser – og alle vores godt 30.000 medarbejdere.

Dermed tilslutter vi os fuldt ud Folketingets målsætning om en 70 procentsreduktion af CO2 og andre klimagasser i 2030 – og samtidig har vi taget første skridt på en rejse mod et sundhedsvæsen, hvor den grønne bundlinje bliver en naturlig del af den effektivitet og professionalisme, som vores ansatte hver dag udviser, når de løser deres kerneopgave.

Det skal de selvfølgelig blive ved med, og det skal også fortsat politisk være vores førsteprioritet at skabe rammer, hvor det kan lade sig gøre.

Men i en verden, hvor klimaforandringer og ressourcemangel kræver handling, skal vi også i sundhedsvæsenet løfte vores del af ansvaret. Det handler om, at vores måde at arbejde med sundhed på ikke må underminere muligheden for at leve et sundt liv på en sund jordklode i fremtiden.    

Lokale projekter har været i gang
Vi skal gøre tingene grønnere, hver gang vi har muligheden for det. Det arbejde har været i gang i Region Midtjylland i flere år.

Mindre lokale projekter har sat fokus på at reducere forbrug og spild, mindske brugen af engangsartikler, hvor det er sikkert, og afsøge mulighederne for at sortere plastaffald og indføre mere bæredygtige udbud.

Vi har også allerede opnået resultater på vejen – for eksempel lykkedes det sidste år for første gang nogensinde at få svanemærket hospitalsrengøring, da Regionshospitalet Randers modtog miljøcertificeringen. Mange bække små, kan man sige. Med vores nye strategi skal vi nu have dem til at brede sig og flyde sammen.

Som regionsrådsformand glæder jeg mig over at opleve hospitaler, afdelinger og andre regionale arbejdspladser fyldt med ildsjæle, der brænder for at gøre en forskel – også i forhold til bæredygtighed.

Sammen med dem og sammen med vores hospitalsledelser og det omgivende samfund – borgere, kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner – vil vi i løbet af det kommende årti integrere bæredygtighed i kernen af vores ydelser.

På høje tid at kigge indad
Alle fem regioner arbejder i forvejen med grøn omstilling, klimatilpasning og cirkulær økonomi i en række regionale og landsdækkende partnerskaber.

Her skaber vi løsninger og muligheder for, at kommuner og virksomheder kan blive mere bæredygtige. Det er på høje tid, at vi også kigger indad i egne organisationer. Derfor er jeg stolt af vores nye bæredygtighedsstrategi. 

Vi kender ikke alle løsningerne endnu, og ikke alle medarbejdere vil fra dag et opleve ændrede arbejdsgange. Arbejdet med bæredygtighed kræver koordinering og tålmodighed både lokalt på de enkelte afdelinger, i hospitalsledelserne og politisk i regionsrådet.

Men vi kender udfordringerne. Vi ved, at vi skal have ændret adfærd i hverdagen, så vi kommer helt væk fra spild og overforbrug og køb og smid væk.

Erfaringer samles i nyt center
Det kan vi ikke gøre fra dag til dag, og det skal gøres med respekt for, at vores sundhedsfaglige medarbejdere – ikke mindst med en igangværende pandemi – har mere end almindeligt travlt.

Men vi skal understøtte og have mere gang i en bæredygtig bevægelse i sundhedsvæsenet. Det er det, som vi nu har taget skridt til i Region Midtjylland.

Vi er i fuld gang med at samle konkrete erfaringer og eksempler. Dem kommer vi til at samle i et nyt – og i første omgang regionalt – center for bæredygtige hospitaler.

Jeg ved, at bæredygtighed prioriteres i alle fem regioner, og jeg håber, at de erfaringer, som vi nu gør os i Midtjylland, kan være med til at sætte fart på den grønne udvikling bredt.

Vi stiller os i hvert fald gerne til rådighed for samarbejde.

Forrige artikel Sygeplejerskernes lederforening: Vi er for dårlige til at tale om døden - også i sundhedssystemet Sygeplejerskernes lederforening: Vi er for dårlige til at tale om døden - også i sundhedssystemet Næste artikel S i Hovedstaden: Sådan skal vi styrke fødselsområdet i Hovedstaden S i Hovedstaden: Sådan skal vi styrke fødselsområdet i Hovedstaden
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.