Regeringen tager hul på sundhedsaftale med 21 nye sundhedsklynger

Sundhedsministeren, Danske Regioner og KL præsenterer en aftale om nye sundhedsklynger.

Sygehusklynger, sundhedsfællesskaber eller sundhedsklynger. 

Kært barn har mange navne. Det gælder også den klyngestruktur, som en lang række af sundhedsvæsenets aktører i flere år har været enige om.

På et pressemøde fredag morgen præsenterer Sundhedsministeriet, Danske Regioner og KL nu en model med 21 klynger, som skal oprettes omkring landets 21 akutsygehuse.

Ifølge Magnus Heunicke (S) er aftalen første skridt mod den sundhedsaftale, som regeringen har lovet at indkalde til forhandlinger om senere på året.

”Med det her lægger vi fundamentet for en sundhedsaftale. Nu skal vi i gang med indholdet,” sagde han på pressemødet.

En arv fra Løkke
I 2018 kunne daværende statsminister Lars Løkke (V) også præsentere 21 klynger omkring landets akutsygehuse. Det skete som optakt til det, der senere blev til VLAK-regeringens sundhedsreform, som dog kuldsejlede, da Venstre tabte regeringsmagten.

Forslaget om en klyngestruktur har således været længe undervejs. Tanken er, at klyngerne skal udgøre en slags samarbejdsorganer, hvor de enkelte akutsygehuse og områdets kommuner og praktiserende læger aftaler, hvordan man håndterer de patienter, som bevæger sig på tværs af sektorerne.

Det grundlæggende stridspunkt har været den nærmere organisering af klyngerne.

I maj måned kunne KL-formand Jacob Bundsgaard (S) og regionsformand Stephanie Lose (V) dog fortælle, at de to aktører var så tæt på hinanden, at de ønskede fælles økonomiforhandlinger med henblik på at få sat de overordnede rammer for samarbejdet.

Det er resultatet af disse forhandlinger, som nu har udmøntet sig i en aftale, som Bundsgaard på pressemødet omtalte som "historisk".

Forrige artikel Professor om økonomiaftale: Et skrabet resultat på Wammens præmisser Professor om økonomiaftale: Et skrabet resultat på Wammens præmisser Næste artikel Camilla Rathcke: Psykiatriplan må ikke svigte de alvorligst syge patienter Camilla Rathcke: Psykiatriplan må ikke svigte de alvorligst syge patienter
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.