Psykiatriske patientforeninger skal ikke slås sammen

DEBAT: Det er godt, hvis de psykiatriske patientforeninger kan tale med én stemme. Men vi mener ikke, at de skal slås sammen til én forening, fastslår Danske Patienters formand og direktør.

Lars Engberg og Morten Freil 
Formand og direktør, Danske Patienter

Danske Patienter mener, at Altinget.dks artikel om samling af de psykiatriske patientforeninger skaber en del forvirring. Danske Patienter ser klart fordele ved, at patientforeninger i politiske sammenhænge kan tale med en fælles stemme, men mener ikke, at de enkelte foreninger skal "slås sammen". 

Det gælder for psykiatrien – lige som det gælder for somatikken. Nogen gange når man længere med en fælles stemme, og derfor er der fordele ved at samle patientforeninger i et paraplysamarbejde. Derfor hilser Danske Patienter også alle patientforeninger, der kan slutte sig til Danske Patienters vedtægter, velkommen i paraplyen.

Det betyder dog ikke, at de enkelte foreninger skal stoppe deres selvstændige arbejde.

Foreninger skal ikke "slås sammen"
De mange små psykiatriske foreninger har hver især deres styrker – og deres egne interesser. De hjælper deres særlige patientgrupper, og det skal de blive ved med. Nogen gange er der dog interesser, der går på tværs, og i disse tilfælde står foreningerne stærkere ved at tale med en samlet stemme.

Det ser vi i Danske Patienter, der traditionelt set har flest medlemsforeninger i forhold til det somatiske område, men også taler patienternes sag på vegne af Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade samt BedrePsykiatri.

Fordele ved paraplysamarbejde 
Der er klart fordele ved at forene det psykiske og somatiske område i et paraplysamarbejde, der kan sikre, at de fælles interesser bliver fremmet med maksimal opbakning. Mange problemstillinger går nemlig på tværs af psykiatri og somatik. Det gælder fx retten til hurtig udredning, rehabilitering og sammenhængende patientforløb. Desuden har danskere med en kronisk eller alvorlig langvarig sygdom særlig stor risiko for at udvikle psykiske problemer som fx depression eller angst.

Alle patientforeninger har således en række fælles interesser – og dem bør vi fremme gennem et samarbejde, der gør på tværs af de særlige diagnoser.

Forrige artikel Økologi kan skabe udfordringer for offentlige køkkener Økologi kan skabe udfordringer for offentlige køkkener Næste artikel PLO: Patienter skal kende prisen på behandlingen PLO: Patienter skal kende prisen på behandlingen
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.